Назад

„Поезия без карантина" предлага Столичната библиотека

21.04.2020 г., стр. 1

В този кризисен период, когато всички библиотеки в страната са затворени заради извънредното положение, Столичната библиотека се обърна към известни български поети да споделят свои съкровени послания и стихове в новата литературна онлайн инициатива "Поезия без карантина".

Всеки ден на сайта и фейсбук страницата на библиотеката автори като Георги Константинов, Мирела Иванова, Георги Господинов, Марин Бодаков, Бойко Ламбовски, Силвия Чолева, Николай Милчев, Амелия Личева, Роман Кисьов, Александър Секулов, Кристин Димитрова, Иван Ланджев, Анжела Димчева, Пламен Дойнов, Аксиния Михайлова, Иван Христов и много други представят свои емблематични поетични творби пред читателската аудитория.

"Най-доброто нещо, което сега можем да направим, е да отидем на гости на книгите. Те са вашите роднини", споделя Николай Милчев. "В живота на една нация книгите са стълба към небето. Брънка в паметта", категорични са Александър Секу-лов и Силвия Чолева: "Поезията лекува, тя е антидот на страха." Мирела Иванова е убедена, "че ще преминете през изпитанието с търпение, достойнство и въображение". И "повече от всякога сега се нуждаем от единение, чрез Вярата, Надеждата и Любовта", призовава Роман Кисьов. "Нека се научим да се усмихваме на поздрава в огледалото и да празнуваме живота. Въпреки всичко", допълва Иван Ланджев.

Следващият етап от кампанията "Поезия без карантина" включва издаването на оригинален поетичен сборник с представените стихотворения и послания. И тъй като "всички, които четат една или друга книга, се събират в една невидима компания" - по думите на Георги Господинов, вече в посткарантинните месеци предстои голямо поетично четене на площад "Славейков" с участието на всички автори, споделили литературната кауза на Столичната библиотека "Поезия без карантина".