Назад

„Почистете след кучето си, навсякъде има торбички, лесно е!“, зоват табели в центъра на София

07.05.2020 г., с. 32

На тях са дадени ясни инструкции в 6 стъпки как и защо това да се направи

 

Щом не забравят да си мият ръцете, защо забравят да почистят след домашните си любимци? Този въпрос си задава всекидневно всеки, който ходи пеша по софийските улици и паркове.

На някой в центъра на София, близо до градинката на църквата „Св. Георги“, вече очевидно му е писнало да бърше с мокри кърпички обувките си след всяка разходка, защото стопаните на кучета не чистят след любимците си, и е решил да им напомни. Там по дърветата са закачени с телбод табели тип домашно производство.

Представляват няколко ламинирани листа с изписани на ръка предупреждения и указания какво да правят собствениците на домашни любимци. Повечето от тях са украсени с предупредителния жълт цвят. На един с големи букви пише „МОЛЯ ТЕ, ПОЧИСТИ СЛЕД КУЧЕТО СИ“. Под надписа са дадени и ясни инструкции как това може да стане, за-щото май не всички са наясно:

1.         Вземи каквато и да е найлонова торбичка в джоба си.

2.         Вдигни след кучето си, има кофа за боклук на не повече от 50 метра от теб!

3.         Всичко това влиза в твоята къща, по твоите подметки, по лапите на твоето куче, по краката на твоите деца.

4.         Ако само ти решиш да го направиш, ще има 712 купчинки по-малко през годината!

5.         Ти бъди пример!

6.         Благодаря!

Надписът е придружен и от илюстрация, явно за тези, които не могат или не искат да четат. На нея сянка на ръка в найлонов плик се протяга, за да хване и изхвърли кучешкото ако,а знаем,че е на животното, защото и то е в картинката.

Има и други табели по улицата в центъра. Една от тях гласи: „Само двама не си почистват и заради тях живеем в мръсотия! Ти от тях ли си?“.

Друг лист просто призовава: „Навсякъде има торбички, вземи една и почисти, лесно е!“.