Назад

„Хайгър - Ауей" достави на „Столичен електротранспорт" първите 15 бързозарядни електробуса с ултракондензаторна технология и принадлежащите им 6 зарядни станции

09.01.2020 г., стр. 7

Консорциум „Хайгър - Ауей" спечели тръжна процедура за доставка на 15+15 бързозарядни електробуса и 6+6 зарядни станции, проведена от„Столичен електротранспорт" ЕАД през май 2018 г. по правилата и критерии, разработени от Европейската банка за възстановяване и развитие. В изпълнение на договор за доставка, сключен между консорциума и „Столичен електротранспорт" ЕАД на 22 февруари 2019 г, бяха доставени 15 електробуса и 6 бързозарядни станции заедно с принадлежащото им диагностичното оборудване.

Доставените електробуси и зарядни станции имат следните по-важни характеристики:

1. Електробусите са продукт, създаден специално за европейския пазар, и са снабдени с европейска типово одобрение („хомологация"), издадено от холандската сертифици-раща агенция RDW. В електробусите са вложени следните основни системи, производство на европейски и американски компании: електромотор на Siemens (Германия), електронно оборудване на Actia (Франция), въздушно окачване и спирачна система на Wabco (САЩ), мостове на ZF (Германия), климатизация и отопление на Valeo (Германия), шаси, изработено от шведска неръждаема стомана, шофьорско табло на Actia (Франция). Електробусите ползват за съхранение на електроенергията ултракондензатор с капацитет 40 kWh, произведен от „Ауей Шанхай текнолоджи" по собствена патентована технология, притежаващ сертификат за европейско съответствие, издаден от TUV. Снабдени са със система за онлайн мониторинг на Abrites - българска компания, глобален доставчик на диагностични системи за автомобили.

Електробусите имат реален пробег от 20 километра с едно зареждане при екстремни външни температури от минус 30 градуса до 60 градуса и благодарение на използваната бързозарядна технология могат да обслужват линиите си 24 часа в денонощието. Стандартната производствена гаранция на ултракондензатора е 10 години.

2. Зарядните станции са разработени от българската технологична компания „Гемамекс моушън", като в тях са вложени компоненти и агрегати на водещи световни производители на силова електроника като Yaskawa и Omron (Япония), ABB (Швеция), INVT (Китай), а с цел максимална защита от атмосферни влияния и безопасност са интегрирани в шкафове на Rittal (Германия). Зарядните станции са свързани в интелигентна система за он лайн наблюдение и управление, разработена от производителя. Зарядните станции са сертифицирани от австрийската сертификационна агенция IES.

И двата продукта са ползвани в редовна експлоатация в Австрия, България, Дания, Италия, Израел, Сърбия и Македония. Навсякъде тези продукти са покривали и всички допълнителни местни изисквания, които съответните държави имат, и са получавали окончателни разрешения, за да бъдат ползвани от локални оператори в пилотни проекти, съответно като собствен флот превозни средства.

Първите продадени в Европа електробуси и зарядни станции вече четвърта година функционират безаварийно и в съответствие с декларираните функционални характеристики.