Назад

От „Зелена система“ проверяват паркове и градинки


30.12.2020 г., с. 7

 

От „Зелена система“ проверяват паркове и градинки

Аварийни екипи следят за щети от бурята

Почистват падналите клони

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова възложи на аварийните екипи да извършат огледи и реагират на сигнали за последици от силния вятър в столицата, съобщиха от „Московска“ 33. Екипите на Столичен инспекторат и почистващите фирми извършат огледи на място и предприемат действия по почистване, а на „Зелена система“ да проверят парковете и градските градини.

Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община реагираха на сигнали. Сутринта вчера е имало няколко сигнала за паднали клони и откъртени строителни огради, отчитат от кметството. По-силен е вятърът а в южните квартали.

През нощта екипите на Столичната пожарна са реагирали на 5 сигнала за паднали клони.

„Напомняме на гражданите да бъдат внимателни, както и да обезопасят незакрепени предмети от своите тераси. Собствениците на рекламно-информационни елементи да проверят билбордовете и съоръженията си, както и строителните фирми - огради и строителни скелета на своите обекти“, апелират от общината.

В парковете предстои да се направят обстойни проверки за опасни дървета, които могат да рухнат върху хора при нови пориви на вятъра. Предстои маркиране и почистване на алеите от компрометирани дървета, както и почистване на строшени от бурята клони. Най-опасни са тополите, коментираха лесовъди. Те обясниха, че стволовете на старите дървета често са изгнили и затова не са редки случите, в които тополи в паркове рухват при силен вятър. Преди години огромна топола в Южния парк падна до детска площадка. За щастие ранени и пострадали нямаше.