Назад

От първия ден на 2021-а: в 16 области водата поевтинява, в 7 поскъпва


31.12.2020-03.01.2021 г., с.8

 

От първия ден на 2021-а: в 16 области водата поевтинява, в 7 поскъпва

В София: сметките се вдигат с 6%

 

Марияна Бойкова

Комисията за енергийно и водно регулиране определи в сряда цените на водата в 26 области в страната, които влизат в сила от 1 януари. При 16 ВиК дружества регулаторът намалява цените, а при 7 има поскъпване. Най-значително е увеличението в София и Разград - с около 6 %. Най-много са намалени цените в Кресна - с над 16%, и в Сливен с над 14% (виж таблицата).

С решението за цените са одобрени и бизнес плановете на дружествата. Комисията е нормативно задължена да актуализира утвърдените с 5-годишните бизнес планове на ВиК дружествата цени на услуги за следващата година при отчитане на допълнителни показатели за изпълнение, а не само на инфлационния индекс за периода от приемането на бизнес плановете, се казва в съобщението на КЕВР.

За първи път в процедурата по изменение на цените на услугите регулаторът отчита и ефекта от изпълнението на инвестициите, заложени от дружествата в бизнес плановете, как-то и изпълнението на единните показатели за ефективност. Именно неизпълнението на тези показатели от съответните водни дружества е довело до поевтиняване на цената на водата в населените места, които обслужват.

През изминалите 3 години комисията редовно е информирала ВиК операторите за неизпълнението на инвестиционните програми и те са имали възможност и право да поискат преразглеждане на одобрените цени при настъпване на неочаквани обстоятелства. През 2020 г. само две водни дружества са се възползвали от тази възможност, посочват от Комисията за енергийно и водно регулиране.