Назад

Жена трябва да управлява София, показало проучване на „Демократична България”

02.09.2019 г., стр. 2

Бившият служебен вицепремиер Илияна Цанова отказала офертата на Христо Иванов и Атанас Атанасов с аргумента, че няма да води война с ГЕРБ и уважава Фандъкова

София трябва да продължи да се управлява от жена. Именно дама е посочена като най-успешния кандидат-кмет според направен специално профил - Илияна Цанова, вицепремиер в двете служебни правителства на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Профилът е направен от социолога и бивш член на ЦИК Цветозар Томов и е по поръчка на „Демократична България“. Като резултат Цанова дори получила оферта от Христо Иванов да се включи в битката за местните избори в столицата. Тя е имала среща с него и със съпредседателя на обединението Атанас Атанасов.

Иванов и Атанасов очертали какво очакват от Цанова като кандидат-кмет. Зам. изпълнителният директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции трябвало да поведе битка с ГЕРБ, тъй като за „Демократична България“ най-важно било Бойко Борисов да отстъпи властта.

Самата Илияна Цанова отказала да влиза във военни действия, тъй като приемала себе си за умерен и коректен политик. Бившият вицепремиер декларирала, че уважава кмета Йорданка Фандъкова, с която е работила, как-то е помагала и на много други кметове, работейки в Европейската банка за възстановяване и развитие.

След отказа на Илияна Цанова „Демократична България“ издигна Борислав Игнатов.

Цанова вярвала, че така наречената градска десница е естествен партньор на ГЕРБ и двете, макар и бидейки различни, може и трябва да намерят общ език. И да направят широка база, която има потенциал да привлече още по-голяма периферия -с тези 300 - 400 хиляди десни избиратели, които не гласуват за ГЕРБ.

Паралелно за обща кандидатура между ГЕРБ и така наречената градска десница е работил и Росен Плевнелиев. Президентът (2012-2017) призна в интервю за „24 часа“, че се е опитал да изгради мост между евро-атлантическите сили в страната, за да се даде отпор на популистите, на тези, които желаят друга геополитическа ориентация.

Той очаквал на тези избори градската десница да гради мостове към ГЕРБ, а Борисов и Фандъкова били готови за това.

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017):

"Работих за това ГЕРБ да е с градската десница в София. Не стана, и то не по вина на ГЕРБ

Заради „Демократична България“, която ще плюе Борисов и в тази кампания, има риск пред геополитическата ориентация на страната - Радев, Нинова и Трифонов ще действат обединени за това."

Кристина Кръстева

- Г-н Плевнелиев, не е публично известно, че вие сте работили за единна дясна кандидатура за кмет на столицата - обща за ГЕРБ-СДС и така наречената градска десница от „Демократична България“ („Да, България!“ на Христо Иванов и ДСБ на Атанас Атанасов). Имаше ли действително подобни консултации и ако да, кое ви накара да ги задвижите?

- Аз съм убеден, че тези избори за кмет на София задават посоката за следващите парламентарни избори, които са само след 14 месеца.

Затова вотът през октомври в столицата е стратегически важен за България. Като държавен глава, който винаги е работил за евро-атлантическата ориентация на България, и сега се опитах да помогна, да изградя мост между евро-атлантическите сили в страната. За да се даде отпор на популистите, на тези, които желаят друга геополитическа ориентация. И съм разочарован, за-щото аз съм умерен, защото вярвам, че естественият партньор на ГЕРБ на следващите парламентарни избори, които ще решат геополитическата ориентация на България, е градската десница. И аз очаквах на тези избори в София тя да гради мостове към ГЕРБ. Видях, че Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова са готови на това.

- Защо се провали този десен блок в столицата?

- Аз гледам голямата картина - да се изгради проевропейски фронт, да има мост към ГЕРБ за следващите парламентарни избори. За съжаление, „Демократична България“ отново решиха да заложат на анти-ГЕРБ кампания. Разочарован съм. За мен това е естественото семейство на проевропейските сили. И причината да не се случи не е ГЕРБ. „Демократична България“ очевидно ще заложат на анти-ГЕРБ кампанията. Борисов е прав, че ще бъде мръсна кампания.

Но популистите плюят, без да дават решение - от Румен Радев и Нинова през потенциалния кандидат на БСП до Слави Трифонов. Те са единни.

Проблемът е, че добрите герои остават разделени. Те се противопоставят един на друг, а популистите, които разграждат институциите, ще се обединят.