Назад

Захари Карабашлиев – писател на годината

Столична библиотека раздаде Годишни литературни награди

Наградата  връчи кметът Йорданка  Фандъкова

АНЖЕЛА ДИМЧЕВА

Захари Карабашлиев получи вчера годишната награда Писател на годината, присъждана от Столична библиотека. Наградата му връчи кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова.

В категорията най-четена книга призът отиде в ръцете на Здравка Евтимова, чийто сборник „Юлски разкази" е най-заеманата  книга   през  2019 г.

В приветствието си Йорданка Фандъкова каза:

„Искрено се гордея с постиженията на Столичната библиотека. Хората тук работят с душа и сърце. Това е много желано културно пространство в София - за представяне на книги, концерти, дискусионни форуми, арт инициативи. Най-известните писатели взимат участие и подкрепят дейността на библиотеката. Нека не забравяме, че четенето е усилие, а именно децата, които четат, израстват като успешни и щастливи хора...".

Юлия Цинзова - директор на библиотеката, благодари на кмета Йорданка Фандъкова и на зам.-кмета доц. д-р Тодор Чобанов за грижата към културната политика: „Нашите читатели се увеличават - броят им в края на тази година 490 хиляди. Нашето послание е: „Четенето е важно, библиотеките са безценни за образованието и духовното издигане на нацията!".

ЗА 2019

Останалите отличени са:

Най-четен автор на научна и научно-популярна литература -

Христо Христов с „Погубената България" (в съавторство с Вили Лилков).

Писател на годината -детски автор - Радостина Николова с поредицата за „Мотовете".

Читател на годината -Калина Иванова.

Читател на детска литература - Веселин Балачев (10 г.);

Най-малък читател -Криси (4,5 г.).

Наградите за успешно партньорство са за Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия; А1; Природен парк „Витоша".

Наградата за дарител - Константин Чипев.

Всички отличени получиха грамоти и картини от Калин Терзийски и Христо Кърджилов.