Назад

За секунда в София се пречиства вода, колкото потребява семейство за месец

11.11.2019 г., стр. 7

Станцията над Бистрица доставя 75% от водата на София, стана на 20 г.

МАРИЯНА БОИКОВА

"6,75 куб. метра за секунда е скоростта, с която се пречиства водата за София. Това е потреблението на едно семейство за месец", казва Пламен Зеленков - мениджър в Пречиствателната станция на „Софийска вода" в Бистрица.Процесът е денонощен, 365 дни в годината.

Станцията в Бистрица доставя 75% от водата на столичани и в събота отвори врати за софиянци по повод 20-ата си годишнина. Другите 25% се доставят от станцията в Панчарево, която е на 50 г.

Съоражението в Бистрица е пуснато в експлоатация през 1999 г., проектът е на френската фирма „Де Гра-мон". Заложено е строителство на два етапа. Реализиран е първият, с капацитет за пречистване 6,75 куб. м в секунда. Засега не е нужно да се строи втората част, след което биха се доставяли 13 куб. м в секунда. Защото, въпреки че столицата расте, потреблението на вода намалява, преди 13 г. е било с 30% повече Зеленков го обяснява с промяна на мисленето на софиянци, които пестят този ценен природен ресурс.

"Водата влиза в станцията, транспортирана по огромен водопровод от язовир „Искър". Първото съоръжение, в което „нахлува", се нарича енергогасител. Там се отнема енергията на пристигащия от язовира поток. Водата се спуска по нещо като водопад, а в басейн се успокоява. В нея се вкарва хлор за пречистване от микроорганизми. Той е между 0,3 и 0,5 милиграма на литър, ако отсъства, е лошо за здравето ни", казва Зеленков. Няма как хлорът да се предозира, така е оразмерено смесването, че не може да надвишава нормите.

След това се прибавят реагенти, които привличат частиците във водата и те образуват нещо като малки облаци. Така, когато попаднат в пясъчните филтри, по-лесно се улавят.

Пътят на водата води до сграда от 10 декара, в която са 32 бързи пясъчни филтъра, като всеки от тях е с размери на басейн. Точно те задържат онези частици, които не трябва да попадат в питейната вода.

На няколко дни, според показателите на водата, пясъкът в басейните се измива автоматично.

На изхода се мерят основни показатели на пречистената вода -мътност, рН, електропроводимост, абсорбция, остатъчен хлор и брой частици с размери 2 и 5 микрона.

Отпадната вода от промиването на филтрите и утайката се пречистват в друга станция, а отпадъците се използват за торене. Всичко в управлението на процесите е дигитализирано. А от лабораторията в станцията се наблюдава качеството на водата -от влизането й, на изхода, както и в още 83 пункта по мрежата в София.

"Пийте вода от чешмата", казва Зеленков, но прави уточнението -ако са добри водопроводите в сградата. Той развенча митовете, че ако водата е бяла, това означава прехлориране. Нищо подобно -това за малки мехурчета въздух, който е влязъл във водата. Ако има повече хлор, тя ще е жълта и ще мирише ужасно.