Назад

За 60% от софиянци е важно синя зона да работи и в неделя, за 70% - такса задръстване

30.08.2019 г., с. 5

 

За 60% от софиянци е важно синя зона да работи и в неделя, за 70% - такса задръстване

1/3 против да се плаща за влизане в центъра

 

Даринка Илиева

60% от софиянци смятат, че е важно синята зона за паркиране да работи и в неделя. 70% определят като важна тема за града въвеждането на такса „задръстване“.

В същото време тези мерки са сред събралите най-голяма поляризация при последното социологическо проучване, направено за целите на общинската инициатива „Визия за София“.

В него са участвали 1250 софиянци, които са отговаряли на 26 въпросника и 215 компонента за оценка. Те са давали оценка на мерките от 1 до 10. Проучването е направено от „Глобал метрикс“.

Средната подкрепа за всички действия е 7,98, а най-ниската средна оценка е 4,97. С най-голяма подкрепа се ползват действия в сферата на транспорта и придвижването, които биха допринесли за по-безопасни улици, пешеходно преминаване и качествени настилки. Голямо одобрение получават и мерки за по-чиста околна среда, като достъп до чиста вода и ремонт на старите водопровди и за подобряване естетиката на градската среда, обясни шефът на „Софпроект“ и ръководител на „Визия за София“ арх. Любо Георгиев.

Най-малко подкрепа софиянци дават за стесняване на лентите за движение по главни улици, доставки с дронове и въвеждане на такса за преминаване през центъра. Оценките за последната идея са едни от най-полярните - 21% са против, 29% я определят като слабо приоритетна, а като важна я оценяват 50 %. 60% подкрепа, но в различна степен събира идеята синята зона да работи и в неделя. Мненията са разнопосочни и за въвеждане на такса задръстване -18% са „против“, за 11% тя е с нисък приоритет, но за 70% е важна, но в различна степен. Това означава, че ако общината реши да ги въведе, ще трябва да обяснява много, преди да го направи.

Най-голяма положителна нагласа събират мерки за по-добро здравеопазване - по-добри условия за работа на медицинските лица и повече зони за спорт.

„Това са първични данни. В средата на септември ще сме готови с данните от изследването за нагласата на хората да променят навиците си -готови ли са да изхвърлят разделно отпадъците още в дома и др.“, каза арх. Георгиев.

7000 души са се включили в онлайн въпросник на „Визия за София“. 1/4 от попълнилите го са на възраст между 30 и 40 г. В това изследване се очертават като приоритетни мерките за нови паркове, повече дървета и градско земеделие, велоалеи, забрана на старите коли, достъп до газификация и слънчеви панели.

Работата по „Визия за София“, която трябва да очертае как ще се развива столицата до 2050 г., започна през юли 2017 г. Проведени са срещи с над 10 000 души и са направени 50 анализа, както и социологическо проучване за оценката на удовлетвореност от живота в столицата. „Очертахме няколко глобални аспекта - екологичен, пространствен и мобилност. Най-често присъстват темите: градски транспорт, планиране, природни ресурси и контрол и управление. Вече сме на финала на изработването на визията за София. В понеделник ще представим целите за развитие на столицата. Надяваме се през ноември новият Общински съвет да приеме „Визия за София“, каза арх. Георгиев.