Назад

За 5 години най-мащабната промяна: 388 нови автобуса и 20 на ток

17.09.2019 г., стр. IX

За комфорта на пътниците освен ниски подове и климатик има безплатен Wi-Fi и места за зареждане на мобилни телефони и лаптопи

388 нови автобуса и 20 електробуса возят софиянци по линиите на градския транспорт. За по-малко от 5 години от общинското дружество „Столичен автотранспорт" ЕАД постигна мащабното обновяване на автопарка.

Модернизацията започна през 2014 г. със закупуването на 126 съчленени газови автобуса, нископодови и с климатик.

През 2016 г. бяха закупени още 110 единични автобуса - също нископодови и с климатик и с най-високия в момента екологичен стандарт - Евро 6.

Тази година бяха пуснати в експлоатация 20 електробуса, 82 единични автобуса на природен газ и 60 съчленени автобуса, също на природен газ. Всички нови превозни средства за градския транспорт са нископодови и климатизирани. За удобство на гражданите, пътуващи към Витоша, бяха пуснати и 10 климатизирани автобуса, отговарящи на изискванията за изкачване в планината. Комфортът на пътниците в новите автобуси се допълва от безплатен Wi-Fi и места за зареждане на мобилни телефони и лаптопи.

Сега 465 автобуса обслужват линиите на градския транспорт, за които отговаря общинският превозвач „Столичен автотранспорт" ЕАД. 91 % от автобусите, в които всеки ден се возят софиянци, са нископодови, а 82% от тях - климатизирани.

Осигуряването на по-голяма достъпност и мобилност на градския транспорт чрез ефикасни и устойчиви транспортни системи е основна цел. Развитието на градския транспорт оказва влияние върху качеството на живот на гражданите и опазването на околната среда. Затова акцент в работата ни е осигуряване на екологичен, по-ефективен, надежден и бърз автобусен транспорт с по-малко потребление на енергия.

Затова вече пета поредна година обновяваме автобусния парк с много високи темпове, обясни изпълнителният директор на „Столичен автотранспорт" ЕАД Слав Монов.

Обновяването на ав-топарка ще продължи и през 2020 г. Общинското дружество подаде проект по програмата„Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух" за закупуване на 52 електробуса и изграждане на зарядни комплекси. Очаква се европейското финансиране на проекта да е 30 млн. лв. 30 от електробусите ще бъдат използвани за организиране на довеждащ транспорт по вътрешно квартални улици в „Горна баня", „Овча купел", „Витоша" и „Люлин". Другите 22 електробуса, които ще са 8-9-метрови, ще обслужват по-слабо натоварени линии на градския транспорт.

„С всички мерки, които предприемаме за модернизиране на автобусния градски транспорт, подкрепяме активно усилията на Столична община и на кмета за намаляване на замърсяването на въздуха и за насърчаване на екологичното придвижване в града", подчерта Монов.