Назад

Въздухът най-лош нощем

09.12.2019 г., стр. 4

Прахът в София три пъти над нормата

Фандъкова: "40% от замърсяването- от печките на твърдо гориво"

До три пъти над нормата фини прахови частици са регистрирани в София, съобщиха вчера от пресцентъра на Столична община.

В съобщението се уточнява, че през изминалото денонощие са били регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти над нормата от 50 мкг/ куб. м на 4 от 5-те градски станции. Прогнозата бе концентрацията на фини прахови частици в рамките на вчерашния ден да намалява.

Апел

"Призоваваме гражданите, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление. През зимата около 40 на сто от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва", написа в профила си във Фейсбук кметът Йорданка Фандъкова. Поради тази причина Столична община защити проекти за безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 хил. домакинства в София, припомни още кметът.

От общината призовават всички граждани, които използват този начин на отопление, да подават заявление за участие. В момента Столична община монтира и коминни филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите "Красна поляна" и "Слатина".

Проверки

Във връзка с регистрираните превишения и днес екипи на Столичния инспекторат продължават извънредни проверки за нерегламентирано горене на отпадъци. Последните дни са извършени над 60 проверки. От Столична община призовават гражданите да подават сигнали на телефон 02 987 55 55.

Мониторинг

На сайта https://air.sofia. bg всички граждани могат да следят в реално време измерваните стойностите на ФПЧ, прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерките, които Столична община въвежда в дните с по-високи нива на замърсяване. От началото на декември работи и специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ. SofiAir може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи.

Метрото пести 79 000 т вредни вещества

Ако го няма метрото в момента, 79 000 тона вредни вещества годишно повече ще се изхвърлят във въздуха на София. Когато се пусне третата линия ще стане 90. Това каза изпълнят директор на „Метрополитен,, инж. Стоян Братоев пред БНТ. „С пускането на метрото трафикът в София намалява значително. За съжаление броят на колите расте всеки ден. Ако няма метро в момента, трафикът трябва да бъде с 25 % по-голям. 10 % увеличение на трафика почти блокира основните кръстовища в града, така че правете сметка какъв е ефектът,,, добави Братоев. Той отрече по третия метро-диаметър да има забавяне и уточни, че пускът му се очаква най-късно през месец май 2020 г.

Модерни уреди за отопление от общината от общината ще получат 20 000 домакинства, които сега се отопляват на твърдо гориво