Назад

В София ще цъфти лале „Сердика“ - като роза е и с цветовете на трикольора

Нежна дипломация!

Фандъкова, Захариева и посланик Беа Тъшър засадиха луковиците. Сортът е специално селектиран и подарен от Холандия за 110 г. дипломатически отношения                     .

Кметът на София Йорданка Фандъкова, външният министър Екатерина Захариева и посланикът на Кралство Нидерландия Беа Тен Тъшър посадиха луковиците от специално разработеното в Нидерландия лале „Сердика“ вчера. „То ще разцъфне с цветовете на нашия трибагреник и ми бе символично подарено от колегата Стеф Блок по повод 110 г. от установяването на дипломатически отношения между нашите две страни“, написа Захариева във фейсбук.

В духа на тази цветната дипломация пък България подари на Нидерландия 100 рози от родния сорт „Дамасцена“.

Лалетата бяха засадени пред Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в градинката между Ректората и Народното събрание, като събитието съвпадна с патронния празник на Алма матер.

„Сердика“ е най-новото лале в света. Селектирано е по идея на холандското правителство като специален подарък за годишнината от установяването на връзките между двете държави. Холандският външен министър през лятото връчи на Захариева сертификата за лалето, а преди месец посланик Тъшър и зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов сложиха в пръст първите луковици.

Уникалната форма на лалето напомня роза, а разцъфнало, пресъздава цветовете на българското знаме. Холандската фирма, селектирала „Сердика“, е създавала сортове по поръчка за видни личности като краля на Холандия, музиканта Андре Рио, сорт „Фредерик Шопен" и много други. Кръщаването на лале е финален, тържествен щрих на дълъг процес - на селекционерите са нужни поне 10 г. след кръстосването, за да се развие уникално цвете.