Назад

В „СИНЯ" И „ЗЕЛЕНА" ЗОНА В СТОЛИЦАТА – без посредник при паркирането с SMS-и

06.08.2019 г., с. 5

 

Без посредник при паркирането с SMS-и

 

Центърът за градска мобилност придобива системата за обработване на SMS-и от паркирането в „синя"и „зелена" зони в столицата и вече няма да работи с посредник. Това ще позволи на дружеството да намали и финансовите си разходи, съобщиха от ЦГМ вчера.

Сега тази дейност минава през фирма-посредник между дружеството и мобилните оператори, но договорът с нея, сключен през 2015 г., изтичал през септември. Центърът е обявил процедура за възлагане на обществена поръчка на договаряне с мобилните оператори и доставчици в България за предоставянето на услугата паркиране в „синя" и „зелена" зони чрез SMS-и. Договорите с доставчиците ще са за срок от 5 години, а общата прогнозна стойност на поръчката е 7,9 млн.лв.

Доставчиците, с които се очаква да бъдат сключени договори по обявената поръчка, ще я получат за организиране и гарантиране непрекъснатост на услугата за паркиране чрез SMS-и. До 2015 г. процентът, взиман от фирмата-посредник, е бил 15 на сто, а за последните 4 години - 13%. В настоящия търг е до 12 на сто, сравниха от ЦГМ.

Оттам уточниха, че за клиентите на зоните за почасово платено паркиране няма да има промяна в тарифите.

До края на годината ще бъде пуснат и т.нар. дигитален талон за паркиране през мобилни приложения. Приходите от платените зони за паркиране се инвестират обратно в системата като 50% от тях отиват за възстановяване на тротоари, изграждане на паркинги и поддържането на самите зони, в които има близо 30 000 места, обясниха още от ЦГМ и уточниха, че в момента се довършва паркингът на метро-станция „Васил Левски" и предстоят ремонтите на паркингите на Централна гара и бул. „Сливница".