Назад

Вълна от сватби за Съединението

28.08.2019 г., с. 4 – 5

 

Вълна от сватби за Съединението

500 младоженци пред олтара по празниците

Малките храмове пусти, връщат двойки в „Света Неделя”

 

Над 500 младоженци ще сключат брак по празниците през септември, показа проверка на „Телеграф“ в обредните домове из страната.

Най-много са сватбите на Съединението. За 6 септември, петък, в София има заявени 41 бракосъчетания, съобщи пред „Телеграф“ Сашка Габровска, шеф на Столичния дом за радостни обреди. Тя потвърди тенденцията младоженците да търсят енигматични дати.

Енигматично

За 9.9.2019 г. имаме 32 заявки, каза Габровска. Тази година обаче 6 септември го „бие“, защото се пада в петък - първият от трите почивни дни. За сметка на това за 22 септември, който е в понеделник, са само 10 брачни ритуала. Сашка Габровска сподели, че засега в София се очертава трайна тенденция за сключване на около 5000 брака годишно. Църковните венчавки в малките столични храмове обаче се броят на пръсти.

Големият бум на църковните бракове отмина, и това споделят много мои събратя“, каза пред „Телеграф“ отец Спас Михайлов от храм “Свети Никола Нови“. “Но няма нищо чудно - хората сякаш престанаха да се женят дори само с граждански ритуал, да не говорим за църковен брак. За цялото първо полугодие сме извършили 5-6 венчавки“, обясни той. За 6 септември има само една сватба, а за 22 въобще няма. Неговият колега отец Валентин от „Възнесение Господне“ също призна, че венчавките в неговата църква се броят на пръсти. „Хората, които се решили да сключат църковен брак, го правят в централните храмове, които са по-близко до ритуалните зали, за могат понякога да отидат бързо, дори понякога пеша, от едното място до другото, а след това и до ресторанта за празненството“, обясни той причината за тези предпочитания. При нас винаги има много сватби, едва смогваме да извършим тайнството, често връщам хора за по-късна дата, потвърди тези думи отец Кирил от храма „Света Неделя“.

Наплив

След 15 август - края на Богородичния пост, в неделните дни венчаваме непрекъснато от 10 сутринта до 18 часа. Същото ще бъде и в празничните дни, които предстоят - за 6 септември имаме заявени 11 брака, за 22 септември - също толкова. В храмовете и обредните домове в Бургас също има желаещи да сключат брак по празниците. 10 сватби вдигат в Бургас на сакралната за тази година дата 9-ти септември. Графикът за бракосъчетания е препълнен, а резервациите за този ден започнали още в началото на годината. Всички младоженци, ре-шили да си кажат "да" на тази дата, са избрали голямата ритуална зала "Вардар". Това подсказва, че бъдещите младоженци са планирали да вдигнат пищни сватби с много гости, въпреки, че се пада делничен ден. Засилен интерес за сватби има и към 6-ти септември. Този ден в списъка с баркосъчетания са 6 двойки, но е твърде вероятно кандидатите да се увеличат. Те са избрали да се венчаят в експозиционен център "Флора", който се намира в морската градина на Бургас. Залата там е по-малка и съответно се предпочита от двойки, които са решили да направят по-скромно тържество. За националния празник 22-ри септември само две двойки са резервирали час за бракосъчетания.

В Хасково никой не иска да се жени на 9-и септември, показва проверка на „Телеграф“. В празничните дни около 6-и и 22-и септември ще се бракосъчетаят цели 27 двойки.

В Търново има записани две сватби само за датата 6 септември. За 9 септември няма, тъй като се пада в делничен ден, а тук много рядко има сватби през седмицата. За 22 септември сватби няма, тъй като тогава е един от двата празника на Велико Търново, обявен е за неработен ден и по тази причина не се извършват нито граждански, нито църковни ритуали.

В Русе засега няма записали се за 6 септември, но на 22-и три двойки ще се врекат във вечна вярност.

ПО ТЕМАТА РАБОТИХА: ЕЛЕНА АНАСТАСОВА, КОНСТАНТИН СЪБЧЕВ, ИВА КОСТАДИНОВА, БОЖИДАР СЪБЕВ, ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА, ИВАН ПЪРВАНОВ

 

Обредници: Три еднакви цифри благославят брака

"Хората вярват, че ако сключат брак на дата, в която се повтарят поне три еднакви цифри, съвместният им живот ще е благословен. Затова и всяка подобна дата се радва на голям интерес от страна на двойките", коментираха от "Обредни ритуали"- Бургас. На такава сакрална дата преди 11 години под венчило мина и несебърския кмет Николай Димитров. Той и половинката му Нури избраха магичната датата 8.8.2008 да слеят съдбите си в едно, а от брака им се роди малката Никол. Любопитен факт е, че на сакралната дата с осмиците в Несебър под венчило минаха точно 8 двойки.

 

Водят зетьове от Мали и Лесото

Все по-голям е процентът на смесените бракове, показва статистиката на обредниците в столицата. От чуждестранната „половинка“ преобладават украинци и македонци, навярно заради правото на българско гражданство, което им дава брака, показват наблюденията на Сашка Габровска. Но имаме и младоженци от екзотични дестинации като Мали, Кот д' Ивоар и Лесото, допълни тя. Смесени двойки се венчават и в двореца в Балчик. Любопитното е, че българската страна, независимо дали е булката или младоженецът, показват на чуждестранните си сватове и гости всякакви родни сватбени обичаи - от забулване, та до българските народни танци. На 6 септември в Балчик ще има една сватба. Един ритуал в Обредната зала има записан в Добрич за 9.9. Една е и сватбата в Деня на Съединението, като ритуалът е изнесен. Две заявки има за 22 септември, като едно от бракосъчетанията ще бъде проведено на голф игрищата.