Назад

В дигитална София: автобусите според чакащите на спирката

18.12.2019 г., стр. 5

Е-услуги скъсяват висенето по гишета от 5 на 1 ден годишно

МАРИЯ НИНОВА

Отваряне на данните в дигиталния град дават възможност в определен час сутрин общината да знае колко души чакат на дадена спирка и да прати достатъчен брой автобуси. Това е част от стратегията за дигитална трансформация на София, която вчера представи бъдещият зам.-кмет по дигитализацията Владимир Данаилов.

Стратегията се фокусира върху четири приоритетни области - транспорт, е-управление, комунални услуги, IT система.

От общината в момента предоставят 50 електронни услуги, като целта е до 2 години те да станат 150. 3а дигитализацията на общинските услуги от „Московска" 33 работят с Европейската инвестиционна банка. Вече има подписан договор и се очаква финансовата институция да подкрепи 14 проекта на столицата.

Петте дни годишно, които прекарваме в чакане по гишета в столичната администрация, ще се скъсят до един ден и това ще се случи с предоставяне на повече електронни услуги, което също предвижда стратегията. „Увеличаването на е-услугите ще позволи да намалим времето, което сега гражданите и бизнесът прекарват по гишетата За София средно губим по 5 дни годишно в обикаляне по институции, за да получим някаква услуга. Целта е да намалим това време до 1 ден годишно, а в бъдеще и до 0, тоест да може софиянци да получават услуги от общината през телефон или компютъра си", обясни Данаилов. Сред услугите, които предстои да се дигитализират, той посочи удостоверение за семейно положение и строителни разрешителни.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че Столичната община е първата, която е изградила връзки с регистрите на КАТ и НАП, а вече тестово работи и за връзка с Агенцията по вписванията. Така от 2020 г. при продажба и покупка на имот общината автоматично ще получава данните и ще спести на гражданите и бизнеса над 65 000 декларации, които годишно се подават.

„Това е начинът реално да спестяваме време и усилия на гражданите и бизнеса в чакане по опашки и вадене на документи", изтъкна градоначалникът. Тя припомни също, че от 1 януари обществените поръчки ще бъдат изцяло онлайн.

Фандъкова обясни, че София е успяла да привлече все повече фирми в IT сектора, като в момента заемат 20% от местната икономика. Документът ще бъде подложен на обществени обсъждания. „Иска ми се да не делим идеите на наши и ваши, за да приемем наистина стратегически документ, който в най-голяма степен отговаря на очакванията както на гражданите, така и на бизнеса", заяви шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков.