Назад

Тротинетките като дъвка

11.09.2019 г., стр. 12

Тротинетките да са със статут на велосипеди и да се движат по платното, но не и по тротоарите - около това становище са се обединили експерти от Държавната агенция по безопасност на движението.

По най-бързия начин държавата трябва да регламентира използването на модерните електрички, залели цяла Европа. Защото едни превозни средства, които се движат два пъти по-бавно от велосипед, се превърнаха в най-големия проблем на републиката, измествайки много по-важни теми. Принос за това имат и институциите ни.

Въпроси

Обикновените хора си задават въпроса как така катаджиите викат, че тротинетката е незаконна и пишат актове, а в същото време Столичната община открива паркинги за тротинетки, които чужди компании почват да ги дават под наем. Стигна се и до абсурд -в деня, в който един шеф на КАТ ги обяви за незаконни, неговите подчинени взеха, че написаха акт на потребител, че тротинетката му няма регистрационен номер. Подобен акт сам по себе си е абсурд, тъй като като отидете в КАТ със същото превозно средство и голямото желание да ви го регистрират, за да не ви глобяват, оттам вдигат рамене и казват „Ами не става, не регистрираме тротинетки". Е, като не става, защо написахте акт на Пол Найденов?

Човекът след консултация с адвокати написа възражение.

Наказание

Дори глобата да отпадне, самият факт, че на гражданин му се налага да го размотават по институции с опашки и изнервени лелки, сам по себе си е наказание, което е необжалваемо.

Убеден съм че, докато са писали този акт, покрай полицаите са станали няколко нарушения, на които не се имали възможност да реагират. Да, тротинетките могат да са опасни, както колелетата, колите, моторите и всички превозни средства, ако попаднат в ръцете на идиоти. По селата ученици карат скутери без номера, без книжки, но има един квартален за няколко села. Редовно има хора, пешеходци, пресичащи „Цариградско шосе", дори в района на Орлов мост.

Свобода

Една каска, светлини и да си бутат тротинетките, вдигащи 20 километра. Наказания са нужни, ако се нарушават правилата. През останалото време чисто като гражданин си мисля, че е важно да се решават по-важни проблеми. Защото ние, обикновените данъкоплатци, искаме да дишаме чист въздух, да имаме градинки и паркинги по кварталите, да не плащаме с нашите данъци глоби на НАП, защото някой чиновник си е вършил работата през пръсти. И на този фон нека тротинетката не се превръща в евтина дъвка.