Назад

Теодор Ушев с две премиери и две награди в София

19.11.2019 г., с. 16

 

Теодор Ушев с две премиери и две награди в София

 

Двойна премиера пред българска публика и две награди - всичко това бе неделната вечер за Теодор Ушев, един от най-успешните визуални артисти с български произход, носител на номинация "Оскар" за филма си "Сляпата Вайша".

Работещият в Канада аниматор представи в зала 1 на НДК своя най-нов филм по "Физика на тъгата". Талантливият му прочит на романа от Георги Господинов бе показан в рамките на "Киномания", а преди него публиката се наслади на уникалния анимиран концерт по "Четирите годишни времена". Аудиовизуалният спектакъл на Токийския университет включваше живо изпълнение от "Куарто квартет", а композициите на Вивалди бяха "оркестрирани" с рисунките на четирима различни художници. Теодор Ушев бе илюстрирал зимата.

Във вечерта под наслов "Нарисувай ми тъга" художникът получи Наградата на НДК за принос към българската култура - статуетката "Възраждане", реплика на едноименната статуя на художника Димитър Бойков, разположена в Централното фоайе на Двореца. Видимо развълнуван, Теодор Ушев благодари с думите: "Тази награда ми е една от най-важните, да не кажа и най-важната, защото ми напомня на летящ човек, а това е основното нещо, към което се стремим". Любопитен факт е, че още в началото на 90-те, като студент, Теодор създава един от първите плакати за "Киномания". Именитият аниматор получи и Грамота за принос, популяризиране, опазване и развитие на културата в София от Столичната община, която му бе връчена от кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

Прожекцията на "Физика на тъгата" завърши с няколкоминутен аплауз за авторите Теодор Ушев и Георги Господинов.