Назад

Тео Ушев, след като грабна статуята на София: Тази награда ми е най-важната

19.11.2019 г., с. 11

 

Тео Ушев, след като грабна статуята на София:

Тази награда ми е най-важната

Призът ми напомня на летящ човек, а ние към това се стремим, каза аниматорът

 

Българският аниматор с номинация за „Оскар“ Теодор Ушев получи наградата на София за цялостен принос към българската култура.

Призът му бе връчен от неговия първи и единствен учител по анимация Красимир Иванов, който му пожела здраве и дълъг живот. „Краси е първият и единствен учител по анимация, и реших, че това е достатъчно за мен. След като човек е учил при него, не му трябват други уроци", сподели развълнуван Теодор Ушев.

Мавзолей

„Тази награда ми е една от най-важните, да не кажа - най-важната, по много причини. Първо, защото ми напомня за летящ човек, а това е основното нещо, към което се стремя“ сподели Ушев на сцената на зала 1 на НДК, където премиерно в рамките на „Киномания“ бе прожектиран най-новият му филм "Физика на тъгата" по романа на Георги Господинов. Това обаче не бе единственото му отличие за вечерта. Столичният кмет Йорданка Фандъкова удостои аниматора с грамота за принос за популяризиране, опазване и развитие на културата в София. "Миналата година -знаете, първата изложба, която направи Теодор Ушев в България в София беше в общинската Градска художествена галерия „Като в тъмно огледало“ - невероятно преживяване, но заедно с това той помогна и се включи в дискусията за превръщането на пространството под мавзолея в галерия за съвременно изкуство, а утре ще бъде част и от проекта, в който вече се включи и Георги Господинов, и ще се срещне с ученици, студенти и с младите хора на София.", заяви Фандъкова на сцената.

Премиера

Официалното награждаване в неделя вечерта се случи между две специални премиери за аниматора, чиято постоянна адресна регистрация е в Канада. Събитието започна с представянето на съвместния проект на Ушев с Токийския университет „Четирите годишни времена“, който бе изпълнен от „Кварто Квартет“ със солист Иван Пенчев. За първи път режисьорът на „Сляпата Вайша“ реализира проекта в края на 2017 г. Тогава той обясни, че е искал да сътвори експериментална анимация по „Четирите годишни времена“ на Вивалди, като по първоначални планове с музиката е трябвало да се заеме Софийската филхармония. „За съжаление, Национален Фонд „Култура“ го оцени като недостатъчно интересен и отказа финансиране за показването му в България“, изрази огорчението си Ушев в социалните мрежи преди две години.