Назад

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: "Повече пари за кварталите в бюджета на София за 2020 г."

11.11.2019 г., стр. 4

Пускат миниелектробуси от районите до метрото, ремонтират 40 малки улици, строят училища, забавачки и паркинги

Работата в кварталите ще е акцентът в проекта за бюджета на София за 2020 г. В него за такива дейности са планирани повече средства, съобщи избраната за четвърти мандат като кмет на столицата Йорданка Фандъкова. Тя вече работи по бюджета и се очаква той да бъде готов след месец и предложен за приемане на Общинския съвет. „Ключовата задача за следващите години е ремонт на квартални улици и тротоари - между 35-40 улици на година", обяви в програмата си Фандъкова. Ще обновяват 25 км тротоари годишно.

Строителството на детски градини и училища ще продължи. Освен това от догодина миниелектробуси ще започнат да превозват от кварталите до метрото.

Ще бъде създадена програма за изграждане на общински надземни паркинги в кварталите. В следващите няколко години ще бъдат построени и 18 буферни паркинга на спирки на метрото и големи спирки на градския транспорт. Планирани са паркинги в на метростанции при Околовръстния път при „Горна баня" и на ул. „Централна" в жк."Овча купел" 2, на Централна авто и жп гара, на станциите „Сливница", „Г. М. Димитров", „Люлин", в „Младост" до станция 18 и под бул. „Дж. Ваучер". Строят паркинги и до пазара в „Красно село", при стадион „Раковски", на бул. „Вл. Вазов" и др.

„Ще внеса в Народното събрание законодателни промени за ограничаване на презастрояването в жилищните комплекси", каза още Фандъкова. Тя ще настоява за по-голямо отстояние при строителството на сгради, за по-високи изисквания за осигуряване на паркоместа и озеленяване.

Големите проекти, които ще стартират до края на годината, са промяната на Общия устройствен план на града и защитата на 400 млн. лв. финансиране по ОП „Околна среда" за изграждане на канализация. Ще се работи и за осигуряване на строителството на метрото към кварталите „Левски" и „Слатина".