Назад

Столичани дишаха въздух с прах три пъти над нормата

09.12.2019 г., стр. 2

Среднодневни превишения от три пъти над нормата за фини прахови частици бяха отчетени през почивните дни в София. Часовите стойности в неделя показваха замърсяване над прага от 50 микрограма на куб. метра. Високи нива на праховите частици се регистрират още от средата на миналата седмица, а за предстоящо замърсяване предупредиха от общината. Въпреки това кметът Йорданка Фандъкова не обяви зелен билет от 1 лев за пътуване в столичния градски транспорт.

От местната власт само призоваха хората да ползват градски транспорт вместо колите си и да сменят начина си на отопление, ако ползват дърва и въглища. Ще се правят и проверки за нерегламентирано горене на отпадъци от екипи на Столичния инспекторат, както и проверки на строителни и търговски обекти и горене на открито.

От фейсбук Фандъкова призова хората да кандидатстват по общински проекти за подмяна на отоплението си с по-екологично. По тях ще се осигурява безплатна смяна на старите печки с по-екологични алтернативи като печки на пелети, газ, ток или парно.

"През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва", обясни Фандъкова.