Назад

Спряха проекта в Западния парк след гаф с ток през дърветата

10.07.2019 г., стр. 6

"Проектът за новия облик на Западен парк предвиждал електрическата система, която се изгражда за осветление в парка, да мине през 500 дървета."

Това обяви кметът на София Йордана Фандъкова във връзка с ремонта в парка.

В момента реконструкцията е спряна именно, заради недомислици в проекта. Проблемът с минаването на ток през дърветата бил отстранен, но възникнали още нередности. Месеци наред ръководителите на проекта, заедно с надзора, проектантът и изпълнителят са се опитвали да търсят решение за промени.

„Поискахме промяна в проекта и тя беше направена и тази система вече е изпълнена. Изградени са изцяло подземните ВиК- мрежи, а и електрическата част", каза Фандъкова. В хода на ремонта обаче станало ясно, че има проблем при входа на парка откъм бул. „Сливница". „Оказа се, че оттам минава голям колектор към ВИК системата. Именно за това тази част трябваше да бъде препроектирана. Очевидно проектантите нямаха съответния капацитет и за това прекратихме с тях договора", каза обясни кметът.

Всичко това довело до спиране на реконструкцията с акт 10. Фандъкова е възложила да се обезопасят всички места, които представляват някаква опасност за преминаващите граждани.

„Правим всичко възможно да възстановим работата, колкото може по-бързо" , каза още Фанъкова. По думите й проблемите с подземната инфраструктура в целия град са сериозни, защото до преди 10 години подземен кадастър не е имало. „Общо взето се разчита на експлоатационните дружества с техните становища, за това от къде им минават мрежите. Преди около 10 години започнахме работа по изграждане на подземен кадастър, за това в новите обекти е включен, но за старите все още такава информация няма", обясни Фандъкова.

Ремонтът на Западен парк започна в началото на юни 2018г. и трябваше да приключи тази пролет. При инспекция в началото на май обаче стана ясно, че краят на реконструкцията ще се забави поне с половин година, заради лошото време, в което строителите не са могли да работят.

Със сегашната промяна на проектанта обаче няма яснота кога ще приключи, Фандъкова изрази надежда, че в края на годината парка може да бъде с нов облик.