Назад

София организира "Нощ на хотелите"

11.09.2019 г., стр. 9

69 лв. за петзвездна нощувка в столицата

Безплатна обиколка на парк „Врана,, и музея на града

ВЕНЦИСЛАВ ПИКОВ

В нощта на 28 срещу 29 септември - петък и събота, в София се организира необичайна акция - Нощ на хотелите. Тогава част от най-известните и луксозни хотели на столицата ще позволят на всички желаещи да се потопят в техния свят.

Събитието се провежда за първи път у нас. 25 хотела ще предлагат нощувки на ниски цени от 49 до 69 лева за популяризиране на дес-тинация София. За участниците на 28 и 29 септември Столична община, която е основен партньор на събитието, ще организира безплатни турове с екскурзовод на историческия център на града, посещение на парк „Врана,,, зоопарка и на обектите на Регионалния историческия музей.

Туровете ще са безплатни за закупилите нощувки в хотелите, но туристическите обекти ще са безплатни за всички граждани. Извън тази инициатива в последния уикенд на септември, по повод Световния ден на туризма - 27 септември, посещението на тези обекти ще е безплатно за софиянци и гости на столицата. „Кампанията е насочена към софиянци, които не са посещавали голяма част от забележителностите на столицата,,, коментира Антон Пенев, организатор на събитието. Идеята е заимствана от опита на големи европейски градове като Берлин и Прага.

Очаква се от инициативата да се възползват около 500 души, като организаторите планират да развият събитието на нацио-нално равнище. На сайта на събитието вече се публикуват офертите на хотелите като в деня на София, 17 септември,  от  10 часа сутринта ще стартират резервациите.

Запазване на стаите ще могат да се правят само чрез сайта на събитието. Организаторите очакват местата да се разпродадат бързо. Цената за нощувка в двойна стая в тризвезден хотел ще струва 49 лева, 59 лева в четиризвезден и 69 лева в петзвезден хотел. В сумата е включена закуска и изненади за гостите. Част от хотелите ще предлагат късно освобождаване на стаите или ваучер за вечеря в хотела.

През последните три -четири години столицата е с най-висока целогодишна заетост в страната, най-висок приход от легло. На фона на България София се утвърждава като водеща туристическа дестинация целогодишно, съобщи Иво Маринов - директор на столичното общинско предприятия „Туризъм,,. По негови данни се очаква догодина да бъдат открити близо 2000 нови легла и два нови хотела.