Назад

София дава жилища на семейства, останали без дом след пожар в Бухово

06.09.2019 г., с. 8

София дава жилища на семейства, останали без дом след пожар в Бухово

Майстори подпалили кооперацията при ремонт

Невнимателни майстори вероятно са причинили големия пожар в Бухово в сряда следобед, при който изгоря кооперация с 60 апартамента. Строителите ремонтирали покрива и рязали дъски. Освен това поставяли с горелки хидроизолация върху дървената конструкция.

Именно майсторите първи казали, че блокът гори. Веднага на място били изпратени 5 екипа на столичната пожарна и линейка. Те гасили няколко часа, наложило се и да евакуират хората. За щастие, няма пострадали или загинали.

„Нашата първа задача е спешно да настаним семействата, които няма къде да живеят. Ще се погрижим да осигурим настаняване в общински жилища и центрове за временно настаняване. Ще поискам Столичният общински съвет да отпусне еднократна финансова помощ на хората, чиито жилища пострадаха при пожара", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която отиде на мястото на инцидента и разговаря с хората.

По-късно стана ясно, че няколко от жителите на изгорялата кооперация са настанени временно в общинския кризисен център в „Люлин". Засега три семейства са поискали временно настаняване в общинско жилище.

Веднага след потушаването на огъня екипите са започнали работа по почистване и отводняване на сградата. Започнала е и организация за огледи на сградата, които да установят дали тя е безопасна за обитаване, Фандъкова е възложила на главния архитект на столицата екип от специалисти да направи обследване и да даде предписания за възстановяване на сградата.

На място работят екипите на общинската дирекция по аварийна помощ и превенция. По разпореждане на Фандъкова е осигурена храна и вода за хората от опожарената сграда.

При пожара са напълно изгорели жилищата на последния подпокривен етаж на блока. Щети са нанесени и на апартаментите на първия и втория етаж. В сградата има около 60 жилища.

От дирекцията по социално подпомагане съобщиха, че ще отпуснат еднократна финансова помощ на засегнатите от пожара. Става дума за 375 лв., като до обяд вчера подадените молби бяха 31.