Назад

Слагат нови прегради на бул. „Вапцаров“, мислят дали да местят и спирки

17.12.2019 г., стр.4

Даринка Илиева

Разделителният остров между двете пътни платна на бул. „Никола Вапцаров“ в София ще бъде изцяло ограден. Там в петък вечерта при неправилно пресичане две момичета - на 13 и на 14 г., бяха блъснати от джип, след което едното почина.

Според разказа на шофьора, помел децата, момичетата са пресекли през необезопасен процеп и са излезли на булеварда.

Реакцията на общината дойде, след като на дебата „Карай умно, стигни жив“ депутатът от БСП Георги Свиленски попита колко кметове са били санкционирани заради това, че не поддържат добре инфраструктурата и така създават условия за жертви по пътя.

В най-кратки срокове ще се монтират допълнителни парапети, които да възпрепятстват нерегламентираното пресичане на булеварда, обясниха от Столичната община. Ще се сложат и допълнителни лампи за по-добра видимост на пресичащите пешеходци.

По предложение на общинската дирекция за управление и анализ на трафика ще се направи и цялостно обследване на организацията на движение по бул. „Никола Вапцаров“ от Семинарията до бул. „Черни връх“. Ще се разгледа и възможността за преместване на спирки на градския транспорт, добавиха от общината.

1268 нови енергоспестяващи осветителни тела са поставени през тази година в столицата. Подменени са и 1216 стълба на уличното осветление. Тази година улично осветление е поставено на 1300 места. Инвестирани са 7 млн. лв. Изградени са 24 км захранваща подземна мрежа и близо 50 км въздушна мрежа, добавиха от общината.