Назад

С 218 млн. л в. обновяват градския транспорт на София

10.07.2019 г., стр. 6

Столичната община да кандидатства за евросредства

Покупка на 82 нови електробуса, 30 тролея и 25 трамвая

Автопаркът става по-екологичен

Столичната община кандидатства за 218 млн. лв. безвъзмездна помощ от Европейския съюз, за да купи нови возила за градския транспорт.

Това ще стане ако общинският съвет одобри в четвъртък предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова. Идеята е със сумата от ОП „Околна среда" общината, „Столичнен автотранспорт" и „Столиччн електротранспорт" да купят новите превозни средства, за да се повиши качеството на въздуха в София.

С около 30 млн. лв. общината ще поръча 55 нови електробуса и зарядни станции за тях. Те ще бъдат пуснати по маршрути за довеждане на пътници до метрото и трамвайните спирки. Купуват с около 39 млн. лв. 30 ниско-подови бързозарядни електробуси, които да сменят стари дизелови автобуси. За 40 млн. лв. ще доставят 30 нови тролея, които да сменят старите по линии № 6, 7 и 11. Реконструират за 9 млн. лв. 3 токоизправителни станции. С 97.7 млн. лв. купуват 25 нови трамвая, за да ги пуснат по линии № 4 и 18.

Столичният автотранспорт пък кандидатства и по проект за да бъде направен анализ на автопарка, съобразно ориентирането към вредни емисии. „Проектът е с размер до 500 хил. евро, като 90% се финансират от Европейската инвестиционна банка. Този анализ ще покаже какви инвестиции в автотранспорта трябва да се донаправят, за да бъде на световно ниво", обясни общинският съветник Зафир Зарков.