Назад

Разширяват околовръстното от „Младост” до „Тракия”, кабинетът даде 145 млн. лв.

05.09.2019 г., стр. 9

Отпуска и 447 млн. лв. за пътища, засегнати от свлачища

АЛБЕНА АРАБАДЖИЕВА

Със 144,6 млн. лв. за четири години ще се разшири околовръстното на София от кв. „Младост" до магистрала „Тракия". Средствата се осигуряват от бюджета и от приходите от толтаксуване. Това реши кабинетът на заседанието си в сряда.

Първите пари за проекта, които правителството реално отпуска, са 13,9 млн. лв. за 2019 г. В решението е уточнено, че средствата ще се усвояват на база на извършени разходи.

Въпросната отсечка от околовръстното е дълга 6,08 км и свързва пътните възли „Младост" и „Цариградско шосе". Ще се направят по 3 ленти за движение в посока, локални платна, тротоари към тях. Пресичането с по-големите пътища ще става чрез пътните възли „Стар Лозенски път", „Патриарх Герман", „Самоковско шосе" и „Младост". Ще бъдат изградени три пешеходни надлеза и мостови съоръжения на реките Искър и Кална. Предвидена е и реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на електрически съоръжения, телекомуникации и др.

В прессъобщението се посочва, че новата отсечка ще подобри движението по Трансевропейския транспортен коридор №5. Участъкът е от голямо значение, тъй като осъществява връзка между магистралите „Струма" и „Тракия" и провежда транзитния трафик от аутобан „Калотина - София" към морските райони и границите с Турция и Гърция.

Правителството прехвърли на регионалното министерство и още 447,1 млн. лв. за укрепване през следващите три години на пътища от републиканската мрежа, засегнати от свлачищни и срутищни процеси.

До 31 млн. лв. ще се отпуснат по бюджета на министерството за тази година, а останалите ще дойдат от приходите от тол-такси през 2020-2021 г. С парите ще се финансира извършването на геодезически измервания, инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания, изготвяне на технически проекти и изпълнение на трайни укрепителни и обезопасителни дейности по 74 участъка от републиканската пътна мрежа.

Сред обектите, по които ще се работи, са отсечки от пътищата Соколовци - Смолян - Средногорци; Кочериново - Рила -Рилски манастир - Кирилова поляна; Костенец -Радуил - Боровец - Самоков; Мизия - Оряхово и други. Ще се изградят и контролно-измервателни системи за последващ мониторинг на териториите с изпълнени геозащитни мерки и дейности за стабилизиране на свлачищата и срутищата.