Назад

Правят по три ленти в посока

06.09.2019 г., с. 15

4,50 лв. на час за строителите на Околовръстното

24 млн. лв. на километър ще струва изграждането на новата отсечка от столичния околовръстен път между пътните възли „Цариградско шосе" и „Младост". Въпреки наглед голямата сума, тя напълно отговаря на средните цени в строителството, твърдят експерти. Последните търгове на магистрали са средно при около 14 млн. лв. на км, а индикативната цена за тежкото трасе на „Струма" през Кресненското дефиле достига до 48 млн. лв. на км.

Столичната градска магистрала ще бъде двойно по-широка от типичните магистрали у нас, защото по проект са предвидени 6 ленти - по три в посока, две локални платна и тротоари към тях. Предвидени за строеж са 4 пътни възли, три пешеходни надлеза, мостове над реките Искър и Кална. Освен това строителите ще реконструират водопроводи,канализация, газопроводи, електрически съоръжения и телекомуникации.

Според представения от избрания изпълнител „ ГБС-инфраструктурно строителство" АД ценоразпис работниците на строежа ще получават по 4,50 лв. за час труд.

Снимка на две колони - 144,5 млн. лв. ще даде кабинетът от държавния бюджет и приходи от тол такси за изграждане на магистралния път между пътните възли „Цариградско шосе" и „Младост" в София.