Назад

Показват първите трамваи

11.09.2019 г., стр. 8

Изложбата „София: От първия трамвай до последната спирка на метрото" се откри в Музея на София.

Документалната експозиция е съчетана с ръчно изработени макети на трамваи, движили се по софийските улици. Документалната част е по едноименната книга с автор Станислав Колев. Тя се фокусира върху историята на трамваите, метрото и електрификацията на столицата в периода 1898-2019 г.

Предметната част от изложбата се състои от модели на трамваи, движили се по софийските улици от началото на 20-и в. до наши дни. Те са ръчно изработени от Дариан Георгиев. Сред експонатите фигурират макети на ретро трамвай Siemens-Halske, произведен в Германия през 1925 г. специално за София.

През 2007 г. е реставриран един брой и се използва за атракционни пътувания. Има и макет на мотриса от 1965 г., на основата на която са създадени всички съвременни български трамваи. Показани са и по-нови модели - на произведен в Чехия през 1991 г. специално за България, както и на произведен през 1989 г. за град Базел, Швейцария и дарени през 2017 г. на България.

Могат да се видят и най-модерните трамваи в София, произведени в Полша през 2014 г., специално за София, за линиите с тясно междурелсие. Изложбата продължава до 13 октомври.