Назад

Пет от новите станции на метрото ще заработят през април – май догодина

18.12.2019 г., стр. 5

Първо ще е готово трасето от „Красно село“ до бул. „Патриарх Евтимий“

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

След неколкократно отлагане на сроковете за пускането на третия лъч на софийското метро шефът на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев лансира нов период за старта на част от линията. Пет от станциите от първия й етап ще бъдат напълно готови за експлоатация през април-май догодина, обеща той на заседание на транспортната комисия на Столичния общински съвет.

Тогава ще стане факт разширението от метростанция "Красно село" до кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Граф Игнатиев". То е с дължина 4 км и включва още спирките при бул. "България",Медицинска академия и НДК. Братоев поясни, че изброените станции вече са напълно готови и че в момента в тях пробно се движат влакове със скорост 20 км/ч. Извършва се и тестът на автоматиката, която е дело на „Сименс“. Шефът на метрото каза още, че в началото в пиковите часове мотрисите ще се движат с интервал от 5 минути с тенденция за намаляване до четири след пускането и на втората част.

Като причина за нееднократното отлагане на тръгването на третия лъч Братоев за пореден път посочи проблемите с подземните води. Пред членовете на транспортната комисия той показа записи как водите на Перловската река пробиват във вече подготвени за строителство пространства, което наложило ново укрепване на терена.

Строителните работи по втория участък от третия лъч - от "Попа" до метростанцията на бул. "Ген. Владимир Вазов" в „Хаджи Димитър“, са завършили през декември, откогато се започнали и изпитанията на „Сименс“. Те трябва да продължат 9 месеца, но Братоев прогнозира, че ще приключат по-рано. Все пак шефът на „Метрополитен“ даде да се разбере, че влаковете в този участък ще тръгнат през втората половина на 2020 г.

Следващият етап на третия метродиаметър - от "Красно село", през "Овча купел",  до гара на жп линията София – Перник в Горна баня, е готов около 70%, каза още Братоев. Той ще има 4 метростанции и строителството по него ще завърши през пролетта. Тази част от диаметъра се очаква да бъде присъединена през 2021 г.