Назад

Паркоместата в регистър, проверяват ги всяка година

14.11.2019 г., стр. 4

Затварят вратичките за презастрояване

Ателиета и общежития няма да се продават като домове

Кметът на София Йорданка Фандъкова внесе предложения за законови промени, с които да се затворят вратичките в закона, позволяващи презастрояване на жилищните квартали.

В момента строители се възползват от занижените изискванията за отстояния и брой паркоместа при строителството на общежития, ателиета и апартаментни хотели. След като вдигнат такива уж „нежилищни" сгради, те продават помещенията в тях като жилища. Според Фандъкова това не само се отразява негативно на градската среда, но и създава огромни проблеми на бъдещите собственици на апартаменти, които не могат да се регистрират и плащат такси по промишлени тарифи.

Промени

„Разговарях с министър Аврамова и зам.-министър Нанков, с които ще разработим и ще внесем в парламента конкретните текстове за премахване на възможността за строителство на сгради изцяло с ателие та и п р о -дажба на самостоятелни обекти в сгради, които са предназначени за общежития и хотели", съобщи Фандъкова в профила си във Фейсбук. „Целта е да затворим вратичките в закона, които позволяват скриване на жилищни сгради зад фиктивни нежилищни сгради, при които нормите за отстояния и за брой паркоместа са чувствително по-ниски, посочи още кметицата.

Паркиране

Заедно с главния архитект Здравко Здравков тя предлага и въвеждане на регистър на системите за паркиране и ежегоден технически преглед. „Настояваме за това, защото констатираме злоупотреби -за да се осигури необходимият брой паркоместа, такива системи се монтират до въвеждане на сградите в експлоатация, а след това се демонтират", посочва Фандъкова „С екип от УАСГ продължаваме работа по текстовете за увеличаване на отстоянията за ново строителство в реализираните жилищни комплекси", добави кметицата.

Законови промени предвиждат увеличаване на отстоянията при строителство на жилищни сгради.