Назад

Отварят още шест буферни паркинга

13.09.2019 г., стр. 7

Побират 1200 автомобила

Подземният гараж при метростанция „Васил Левски" ще е готов след месец

МАРИЯ НИНОВА

Шест нови буферни паркинга ще бъдат отворени до метростанции в София догодина. Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова, която инспектира строителството на подземния паркинг при метрото на „Васил Левски".

Фандъкова уточни, че в момента има пет буферни пространства за паркиране на 2200 коли. През 2020 г. пък Центърът за градска мобилност и „Метрополитен" трябва да довършат шестте нови, които ще могат да поберат 1200 коли. Три от тях ще са на бул. „Сливница", при Централна гара и метроспирка „Надежда". Останалите ще бъдат в район „Овча купел" - на Околовръстното при Горна баня и на улиците „Монтевидео" и „Централна".

„Целта на буферните паркинги е да стимулираме хората да използват метрото.

Над 60% се запълват всички буферни паркинги в столицата, тези на „Джеймс Ваучер" и при бизнеспарка в „Младост" се пълнят на 100%", каза Фандъкова.

Относно подземния паркинг при спирка „Стадион Васил Левски" Фандъкова уточни, че ще бъде готов в средата на октомври. Той ще се използва безплатно във времето, в което подземната железница функционира,  от хората, които се возят в метрото. 193-те паркоместа ще бъдат достъпни и за всички останали, но срещу заплащане от 1 лв. на час. Обособяването на местата за паркиране струва над 2 млн. лв.

Фирмата, изграждаща паркинга, започна работа в началото на февруари. Предвидено е обновяване на водоснабдяването и канализацията, ектроинсталациите, отоплението, вентилацията, климатизацията, както и саниране на помещенията. При завършването на строителството трябва да има и изработен план за безопасност, както и за начина на изхвърлянето на строителни отпадъци.

Фандъкова коментира и проблема с паркирането в кварталите като го определи като предизвикателство и основна задача през следващите години. „Вече дадох възможност на районните кметове да ремонтират квартални паркинги. Ние сме показали на този етап, че буферните паркинги са приоритет, сега вече влизаме в кварталите", каза кметът.