Назад

От догодина в София – без декларации при покупка на имот и автомобил

18.12.2019 г., стр. 4

Обината взема данните автоматично от КАТ и Агенцията по вписванията

ВАЛЕРИ РОЕВ

Софиянци няма да се налага да подават декларации в общината при покупка на нов имот или автомобил от догодина.

„Столична община беше първата, която изгради връзки с регистрите на КАТ и НАП, а вече тестово работи и връзка с Агенцията по вписванията. От 2020 г. при продажба и покупка на имот общината автоматично ще получава данните и ще спестим на гражданите и на бизнеса над 65 000 декларации, които годишно се подават", съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. От 1 януари общината минава и на изцяло електронни поръчки, посочи кметицата.

Стратегия

Тя представи вчера стратегия за дигитална трансформация на столицата, изготвена от Агенцията за инвестиции на София заедно с над 100 представители на бизнеса, университетите и неправителствени организации. Стратегията се подкрепя и от Европейската инвестиционна банка, с която общината е сключила договор миналата седмица.

Целта на тази реформа е повече бързина, удобство, публичност и контрол. За София дигитализацията е и инструмент за икономическо развитие и стимулиране на иновативна среда, посочи Фандъкова.

Класации

„Само преди десетина дни „Файненшъл таймс" публикува статия за София, в която подчертава, че градът ни е на второ място сред 10-те най-бързо развиващи се технологични центрове в Европа. IT секторът става част от визитната картичка на София и носи на града ни както инвестиции, така и икономически растеж. Нашата задача е да работим заедно с местните компании за прилагане на най-добрите технологични решения в управлението", посочи още кметицата.