Назад

От 2020 г. в София до 50 лв. по-висок данък за стари коли

31.12.2019 г., стр. 6

Допълнителните приходи отиват за метро  и заплати на шофьори

ВАЛЕРИ РОЕВ

До 50 лева по-висок данък ще плащат собствениците на стари и мощни автомобили в София, които замърсяват повече въздуха.

Това реши Столичният общински съвет на вчерашната си сесия, след като одобри предложените от кмета Йорданка Фандъкова промени в размера на местните данъци и такси. Освен налога за МПС се повишава и данъкът за възмездно придобиване на имущество, който от 2,5% става 3%.

Промени

Промените не засягат по-екологиочните автомобили със стандарт Евро 5 и Евро 6, при които коефициентът за изчисление на данъка се запазва. При колите без  екостандарт или с Евро 1 и 2 той се увеличава от  1,1 на 1,4, а при тези с  Евро 3 и 4 повишението е от 1,1 на 1,2. Повишава се налогът на по-мощните автомобили, като за тези между 99 и 147 конски сили увеличението е 10%, а при над 147 коня -15%.

Това означава, че при най-масовите коли до 100 конски сили данъкът ще се вдигне с между 7 и 40 лева, като 40 лева е за автомобилите с екостандарт под Евро 2. За тези със стандарти 3 и 4 увеличението е със 17 лв.

Приложение

Повишението на данъка за автомобилите се очаква да донесе допълнителни 18 млн. лева в хазната на София. Кметът Йорданка Фандъкова предлага тези приходи да се използват за дейности по изграждане на третата линия на метрото, за довеждащ градски транспорт, както и за заплати на шофьорите. Допълнителните постъпления от данъка за възмездно придобиване на имущество пък ще послужат за облагородяване на квартални улици, тротоари и паркове, като 10 млн. лева ще бъдат предоставени директно на районните кметове.

Повишението на налозите беше одобрено с гласовете на ГЕРБ и ВМРО. Против се обявиха съветниците от БСП и „Демократична България", а независимият Борис Бонев гласува „въздържал се". Методи Лалов от „Демократична България" запита управляващите дали не ги е срам да вдигат данъците. „По-малко емоции и повече аргументи. Приличате на Грета Тундберг", каза в отговор председателят на общинския съвет Елен Герджиков.