Назад

Общините залагат на европари за обновяване на школа и детски градини

10.07.2019 г., стр. 2-3

В големите градове над 170 учебни заведения с майстори през лятото

Над 170 учебни заведения в големите общини в страната ще се превърнат в строителна площадка през лятото, показа проверка на „Монитор".

Освен козметичните промени, които ще се правят в школата и детските градини, общините продължават и реконструкциите с пари от Оперативна програма „Региони в растеж".

Министерството на образованието пък е заложило в инвестиционната си програма 5,1 млн. лв. за ремонт на 51 държавни училища. Средствата са за покриви, подмяна на дограма, вътрешни ремонти на класни стаи и санитарни помещения, ученически общежития, физкултурни салони, спортни площадки, отоплителни инсталации и мерки за повишаване на енергийната ефективност, и т.н.

В София през лятото ще бъдат ремонтирани 38 училища и детски градини, като за тях са предвидени 5 млн. лв. Отделно с евросредства се ремонтират 26 учебни заведения в районите „Красна поляна", „Надежда", „Връбница", „Илинден" и „Средец". Ремонтите им започнаха през миналата година и трябва да приключат през 2020 г.

Общата сума на проекта е 63,6млн. лв., от които безвъзмездната помощ е 58 млн. лв., а 5,6 млн. лв. са от бюджета на Столичната община.

В Пловдив залагат на обновяването на детските градини. С европари в града ще бъде отворена модерна детска градина за 2 млн. евро. Първата копка на новата забавачка бе направена на 18 юни. За ремонт на учебни заведения от Европейския съюз са отпуснати над 13 млн. лв., а общината е заделила 2,1 млн. лв., над 2 млн. лв. пък са от националния бюджет. С европари в момента се извършват ремонтите на детски ясли „Весела", „Любен Каравелов" и детски градини „Перуника" и „Снежанка". В града под тепетата предстои да бъде изградена и градина на ул. „Радко Димитриев", но имотът, върху който трябва да бъде, още е собственост на Министерството на отбраната. Когато той бъде прехвърлен в активите на общината, ще започнат дейностите по строителството. Възпитаниците на бургаските школа ще посрещнат учебната година в 100 нови стаи. В момента текат козметични ремонти, а след това и преоборудване на кабинетите.

„Колко точно средства ще отидат в ремонтните дейности не може да се каже. Ремонтите не са основни и всяко училище решава колко и какви дейности са необходими, съответно си определя и средствата, които ще бъдат вложени", обясниха от общината. По-сериозни ремонтни дейности текат в Професионалната гимназия по механотехника и в Гимназията по туризъм, но средствата за тях са спечелени с проекти по европрограми.

В образователна инфраструктура Варна ще вложи 13,2 млн. лв. В сметките на общината са изграждане на нови сгради към съществуващи детски градини, основни ремонти, реконструкция на площадки за игра на открито, както и създаване на пространства за спорт. Успоредно с това продължава изпълнението на дейностите по програма .Региони в растеж", като размерът на финансирането е 16,1 млн. лв.

Текущите ремонти в сградите на детските градини и училищата се планират и възлагат от директорите. По подадена от тях информация към момента са в ход ремонтни дейност в 14 училища и забавачки. Извършват се частични хидроизолации на покриви, подмяна на дограма, монтаж на стенни вентилационни решетки, ремонт на санитарни помещения, боядисване на коридори и стаи, преустройство на помещения за нови групи и отстраняване на текущи проблеми по електрическите инсталации.

Над 1 млн. лв. пък са осигурени в общинския бюджет за ремонт и обновяване на сградите на детските заведения в Добрич. Със средствата се предвиждат ремонт на покриви, подмяна на дограма, конструктивно укрепване и безопасни огради на забавачниците там където липсват. След като бъдат направени ремонти на сградите, включени в програмата за капиталовите разходи за 2019 г., в Добрич детските ясли и градини няма да имат проблем с течове от покривите. Във всички детски градини и ясли ще бъде заменена дограмата в помещенията, където пребивават децата. В града също текат ремонти по ОП „Региони в растеж" за 1,3 млн. лв. По програмата се реновира изцяло детска градина „Зорница", където се очаква през есента над 200 деца да прекрачат прага й.

През лятото във Велико Търново акцентът на ремонтите ще падне върху няколко училища и детски градини. С пари от държавата ще се оправят покривите на детските градини „Ивайло" в областния център и „Звездица" в село Шемшево, и основните училища „П.Р. Славейков" и ,Д. Благоев", също в старата столица. В „Славейков" ще бъде ремонтирана и столовата. Освен тях ще бъде направена и реконструкция на тавана на физкултурния салон на детската градина „Иванка Ботева". Ремонтите ще бъдат извършени с част от отпуснатите от държава средства за общината в размер на 3 млн. лв. В съседна Горна Оряховица четвърт милион държавата дава за саниране и пълен ремонт на двора на основно училище „Св. св. Кирил и Методий".

Лятната ваканция в Хасково започна с реконструкция на 10 училища. В града се ремонтират класните стаи на първия и втория етаж в СУ „Васил Левски", а в, Дикола Вапцаров" се сменя дограмата на първия етаж и се обновяват класните стаи. Един от големите ремонти е в училището в село Малко градище, община Любимец. Там се ремонтират всички стаи, покривът и фасадата, на които се поставя топлоизолация. Ще има нов котел на пелети за който ще се изгради и цяла отоплителна инсталация с радиатори, както и ремонт на двора.

В Свиленград се ремонтират две училища. В „Иван Вазов" се стяга покривът и два етажа, а в „Любен Каравелов" майсторите работят по оградата, както и по стаите. Санитарни възли пък се обновяват в началното училище в Тополовград. Всички тези ремонти са заявени, че ще приключат до началото на новата учебна година.