Назад

Общината дава 5 терена за нови клубни зали

28.08.2019 г., с. 19

 

Общината дава 5 терена за нови клубни зали

Фандъкова: Няма пречка да се ремонтира „Българска армия"

 

Столична община ще даде свои терени на частни спортни клубове за изграждането на 5 нови зали в София. Това ще стане възможно с приемането на промените в Наредбата за управление и разпореждане с общински спортни обекти, която се очаква да бъде гласувана през септември.

Новината обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на проекта за 2020 г. на фондация „София - европейска столица на спорта".

Такъв терен в „Слатина" вече е договорен с баскетболния клуб „БУБА Баскет", чиито деца вече не се побират в залата на националния стадион. Други общински площи в кварталите „Подуяне", „Лозенец" и „Илинден" ще бъдат дадени след необходимата процедура на различни спортни федерации или техни клубове, които да изградят зали със собствени средства.

Предстои обявяването на конкурс за изграждането на други 6 многофункционални спортни зали в дворовете на училища в кварталите „Люлин", „Младост", „Дървеница" „Хиподрума" и "Павлово".

„За 10 години ще завършим ремонта на 20 физкултурни салона, като в 10 от училищата въобще нямаше такива. Както и на 78 салона и 15 плувни басейна в детските градини на София. Тази година на 16 септември ще открием учебната година в Първа английска гимназия с напълно нова зала и ремонтиран физкултурен салон. Самата аз дълги години съм играла баскетбол и знам колко е важен спортът в тази възpacт", заяви Фандъкова.

Общината ще се опита да увеличи средствата по програмата за финансиране на детско-юношеските школи на столичните клубове, като до момента от годишния бюджет от 800 000 лв. са се възползвали 64 клуба.

„За 5-те години от съществуването на инициативата „София - европейска столица на спорта" сме провели 593 спортни събития, а за догодина се предвидени нови 98, 23 от които ще са на Витоша", обяви организационният секретар Анатоли Илиев.

Запитана за прословутия ремонт на стадион „Българска армия", Фандъкова отново наблегна, че няма никакви пречки за реконструкцията на съоръжението в рамките на чашата.