Назад

Общинарите в София се събират за първи път във вторник

08.11.2019 г., стр. 4

Новоизбраният Столичен общински съвет (СОС) ще се събере на първо си заседание на 12 ноември (вторник). Заседанието е свикано от областния управител на София Николай Пехливанов.

По предварителна информация дневният ред на първото заседание ще включва приветствие на Пехливанов към новоизбраните общински съветници, кмета на София Йорданка Фандъкова, районните кметове и кметовете на кметства. Ще бъде предоставена информация от председателя на Общинската избирателна комисия в София за резултатите от местните избори.

Новоизбраните кметове и общински съветници ще положат клетва, а първото заседание ще бъде официално открито от най-възрастния общински съветник.

Чрез тайно гласуване съветниците трябва да изберат новия председател на общинския съвет. Той ще ръководи следващите заседания, като може да упълномощи за това и някой от своите заместници.

Техният брой също се приема чрез гласуване от съвета. В досегашния съвет всички политически групи имаха свой зам.-председател.Общият брой на столичните съветниците е 61, като най-голяма е групата на ГЕРБ-27. БСП е с 15 съветници,„Демократична България“ - с 12, ВМРО-БНД - с 4, „Атака“ - с 2, и независимият Борис Бонев от „Спаси София“.

Те могат да сформират политически групи, като минималният им брой трябва да е поне от 5 души, както изисква Правилникът за организацията и дейността на СОС.