Назад

Обявяват конкурс за външен мениджър на "Топлофикацията"

27.11.2019 г., стр. 15

Парното ще ни топли със слънце и минерална вода

Дълговете на дружеството стигнаха 756 млн. лв.

Таня Киркова

Парното ще ни отоплява със слънчева енергия и минерална вода.

Това стана ясно по време на изслушването на новият изп. директор на „Топлофикация София“ Александър Александров в комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на Столичния общински съвет.

По този начин дружеството щяло да получи компенсации за платени квоти за въглеродни емисии и да подобри финансовия си резултат.

Проекти

Столичното парно е подало през юни 2019 г. заявления с идейни проекти в Министерството на енергетиката по програмата за кохезионна политика на ЕС. От 2020 - 2021 година ще се кандидатства с конкретни предложения, които ще бъдат изпълнявани и обезвъзмездявани чрез разпределяне на безплатни квоти. Освен използване на топлите минерални води на столицата в топлообменници за извличане на топлинната енергия се обмисля и оптимизация на подгряването на топлата вода чрез слънчеви колектори през лятото.

През 2020 г. ще се обяви конкурс и ще се избере чуждестранен консултант-мениджър и инвеститор на топлофикацията за изграждане на новите 300 мвт мощности за когенерация.

На базата на международния опит може да се направи схема за продажба на произведения от топлофикацията ток на борсата. В момента това ставало чрез външен търговец, защото в отоплителното дружество не можели да назначат свои специалисти търговци, които искали заплата по 15 000 лева на месец. Това обясни Валентин Терзийски, член на надзорния съвет на „Топлофикация София“.

Търговец

В момента топлофикацията продава на по-ниска цена своя ток през външния търговец, а столичните фирми и дружества го купуват на по-висока. СОС постави задача да се провери как общинските дружества да се снабдяват с ток от топлофикацията.

Няма опасност топлофикацията да обяви несъстоятелност и няма да има проблеми с отоплението на София през зимата, заяви още Александър Александров.

Към 20 ноември дружеството дължи 137,976 млн. лева за природен газ. Дългът на дружеството към БЕХ е близо 597 млн. лева. Така дълговете на топлофикация са вече над 756 млн. лв.

Загуби

Загубите за 9-те месеца на годината са 88 млн. лева, но те са главно заради плащане за въглеродни емисии. 11,3 млн. лева са просрочените плащания на гражданите.

По заповед на Александров е бил извършен стрес-тест на мрежата, който е показал, че системата е в добро състояние. „Не е възможно да се сключват договори с клиентите, защото „Топлофикация София“ доставя енергия до входа на абонатната станция. Абонатната станция и дяловото разпределение са отговорност на етажната собственост“, заяви още Александров.

Междувременно фирмата за дялово разпределение „Нелбо“ предупреди за постъпили сигнали от клиенти във Враца, че са посещавани от „добре облечена жена“, която искала да „провери топломерите“.

Мнимата инкасаторка искала пари за подмяна на уред или „такса, за да продължим да отчитаме уредите“.