Назад

Ново околовръстно свързва Божурище с магистралата за Сърбия

13.09.2019 г., стр. 3

БЪЛГАРИЯ Е С НУЛЕВА МИГРАЦИЯ, ОТЧЕТЕ БОРИСОВ ПРЕД ЛАЙТНЕР

Премиерът: Дойдоха толкова много инвеститори, че задръстиха пътищата

СИМОНА ГОЦОВА

Ново околовръстно шосе ще свързва Божурище с магистралата за Сърбия. Това стана ясно от коментар на премиера Бойко Борисов при откриването на нов дистрибуционен център на известна датска компания в индустриална зона „Божурище". Проектът за пътя вече е готов, като той ще започва от булевард „Царица Йоанна", ще премине през двете страни на Божурище, заобикаляйки града, а оттам ще бъде свързан с аутобана към западната ни съседка.

Инвестицията ще е около 50 млн. лв. Премиерът отбеляза, че в момента се отчита бум на инвестициите. „Дойдоха толкова много инвеститори, че задръстихме пътищата. Асфалтът не се яде, но той създава

МИЛИАРДИ ИНВЕСТИЦИИ И ХИЛЯДИ РАБОТНИ МЕСТА

Надявам се да плащат и добре. Необходима е инфраструктура", поясни той, иронизирайки социалистите заради критиките им към инфраструктур-ните проекти. И даде да се разбере, че е дал най-кратък срок на министрите да се започне процедурата, която ще изисква отчуждаване на имотите. Борисов изтъкна, че пътят, който е планиран за разширяване в Божурище, нямало да свърши работа и затова управляващите се спрели на идеята за околовръстно.

Неслучайно и инвеститорите питат за инфраструктура, уточни Борисов, като добави, че в индустриалната зона в Божурище на всеки 10 минути минават по 4 камиона. По думите му има няколко огромни инвеститори, които искат да стъпят в България, но той не можел да им позволи, защото трафикът щял да блокира работата и живота в района. Затова, въпреки че околовръстният път нямало да е евтин, трябвало да се изгради нужната инфраструктура. Борисов напомни, че отчуждителните процедури са бавни и отново някои ще искат да се променя законът, на който преди време президентът Румен Радев наложи вето, а след като то не бе успешно, даде поправките на Конституционния съд.

Той бе категоричен, че днес у нас се прави икономика, заводи, хиляди тирове с продукция напускат България, затова и

ИЗНОСЪТ НИ Е НАЙ-ГОЛЯМ ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА

„Само че трябват пътища", изтъкна още веднъж министър-председателят. Иначе икономическият министър Емил Караниколов посочи, че датската компания е инвестирала 100 млн. евро за откриването на центъра в Божурище, а реализацията му е доказателство, че имаме привлекателна бизнессреда. От него щели да се обслужват над 200 магазина на фирмата в България, Гърция, Сърбия, Румъния и Босна и Херцеговина.

Освен пътищата Борисов коментира и евентуалното ни влизане в Шенген, като даде да се разбере, че не се отказвал от идеята за членство. Той припомни посещението си в германския Бундестаг преди седмица, където помолил депутатите да спрат да говорят за подкрепа. „Като ни подкрепяте, приемете ни", коментира той. По думите му единствената придобивка за българите е, че вече няма да показват личните си карти на границите. „Ако и България, Румъния и Гърция са в Шенген, от Егейско море до Холандия няма кой да спре бежанците", предупреди обаче той и добави: „Рискът, когато сме в Шенген като идват бежанците, да си остават тук е 100%".

По-рано през деня Борисов се срещна и с премиера на федералната провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер. Пред нея той се похвали, че България е държавата, която има нула миграция, благодарение на всички взети мерки и спазвайки всички европейски правила. Премиерът изтъкнал, че имаме интерес от увеличение на инвестициите от Долна Австрия, особено в проекти с висока производствена и техно-логична стойност. Конкретни резултати можело да даде и сътрудничеството в областта на цифровиза-цията на икономиката, внедряването на иновации и IT технологиите.

„Австрийският опит е много важен за страната ни при утвърждаването на дуалната система на професионално образование в България", заявил още Борисов.