Назад

Най-големите инвестиции на общината са в „Овча купел"

21.08.2019 г., с. 5

 

Най-големите инвестиции на общината са в „Овча купел"

Пускат улица „Житница" за първия учебен ден

 

Цялостният ремонт на ул. „Житница" ще е приключил около 10 септември. Това уточни столичният кмет Йоданка Фандъкова вчера, след като инспектира строителните работи по улицата, както и тези по бул. "Президент Линкълн". Фандъкова провери и изграждането на метростанция 15 от третия лъч на метрото. „Житница", която е важна градска артерия, години наред беше в лошо състояние", каза кметът. Сега там се изгражда тротоар от едната страна, който до момента е липсвал.

Фандъкова обясни, че отварянето на „Житница" се е забавило заради проблеми с отчуждаването. Останала една къща, на чиято собственичка е било предоставено общинско жилище, но тя все още не иска да напусне. Шефът на общинското дружество „Метрополитен" Стоян Братоев пък допълни, че когато приключи и това отчуждаване, ще бъде доизградена „Житница" и ще бъде пуснато движението. Изгражда се и новата улица „Централна" с пробив, който ще е готов в началото на следващата година. Възстановяването на бул. „Монте-видео" пък ще стартира след завършването на метро-станцията". „Започва поетапното отпушване на движението при ремонтите в „Овча купел", в понеделник беше пуснато движението при „Околовръстния път", каза още Фандъкова.

Тя коментира, че най-големите инвестиции, които Столичната община прави в последните години, са в квартал „Овча купел". 100 млн. лева са вложени в изграждането на 4 км метро с четири метростанции.

Кметът подчерта, че в началото не е било осигурено цялостно финансиране и тя е поела риск строителството да започне с пари от кметството и след това да бъде защитен проектът, за да се получат евросредства.