Назад

Монтират 180 филтъра на комини в София

05.12.2019 г., стр. 7

"До края на 2019 г. ще бъдат монтирани общо 180 филтъра на комини на домакинства в София, които се отопляват на дърва и въглища с цел подобряване на качеството на въздуха." Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова, след като провери монтирането на първия от новите филтри в рамките на новата програма на Столичната община.

Консумацията на филтъра е 30 вата, колкото на една електрическа крушка, посочи Дамян Дамянович, представител на консорциума от фирми, изпълняващи проекта. Той обясни, че в комина се поставя един електростатичен електрод, който създава електро-статика и спира фините прахови частици. По думите му филтрите спират повече от 80% от праховите частици като дори и неприятната миризма изчезва. На домакинствата филтрите се предоставят безвъзмездно, финасира-нето е от бюджета на кметството като цената на един филтър е 3950 лв.

Кметът Фандъкова припомни, че поставянето на филтрите е допълваща мярка към двата големи проекта на общината за подмяна на отоплителните инсталации на дърва и въглища с по-екологични. Тя посочи, че това не е кардинално решение на проблема, но има редица къщи и домакинства, които не са допустими за влизане в двете големи програми на общината.

От общината посочиха, че правят периодични проверки в общинските жилища в т.нар. Виетнамски общежития в „Красна поляна". Там се работи по програма за премахването на тези общежития, като се очаква през май-юни догодина да бъдат премахнати три блока.