Назад

Много е вероятно да се стигне до балотаж в София

30.08.2019 г., с. 13

 

Много е вероятно да се стигне до балотаж в София

Нови играчи с повече гражданска претенция, както и нови политически субекти имат възможност да повлияят изхода от изборите в столицата, казва социологът Геновева Петрова

 

ГЕНОВЕВА ПЕТРОВА управлява социологическата агенция Алфа Рисърч" заедно с Боряна Димитрова. В екипа е от създаването на агенцията. Ръководи и координира работата на изследователския екип. Отговаря за международните проекти в областта на маркетинговите проучвания. Петрова е магистър по политически науки от СУ „Се. Климент Охридски" с множество публикации по въпросите на местното самоуправление, европейската интеграция и политическите нагласи.

 

Таня Петкова

- Г-жо Петрова, новият политически сезон наближава, а с него ще влезем и по същество в предизборна кампания. Местните избори чукат на вратата ни, като че ли обстановката е някак „затишие пред буря"?

- Ако продължим в стила на метафората, очакват се обичайните за прехода между сезоните промени във времето, но признаци за „бури" и резки политически катаклизми на този етап не се наблюдават. Да, местните избори са изключително важен момент от политическия календар и биха могли да поставят начало на нов цикъл, особено като се имат предвид някои локални пробиви в електоралната доми-нация на управляващите при проведените през месец май евроизбори. Сигурна съм, че с началото на политическия сезон на обществото все по-активно ще бъдат представяни подготвяните през последните месеци стратегии за местния вот, но доколко успешни ще бъдат те, ще видим в края на октомври.

- Нямаше много социологически проучвания за нагласите за местния вот с изключение на едно-две, които дават предимство на Мая Манолова за София например?

- Преди всичко искам да направя едно уточнение - политиката на „Алфа Рисърч" включително моята, като управител на агенцията, е да коментираме единствено резултати от собствените ни проучвания. Публикуването на проучвания за местни избори, в които по-интригуваща е мажоритарната надпревара за кмет, има смисъл, след като са обявени кандидатиралите се за кметските позиции участници.

- Къде са ГЕРБ и БСП в тази картина - битката за столичното кметство се очертава като най-важната и решаваща в контекста на съдбата на управляващите?

- Резултатите в София наистина са символни за тенденциите в политическите позиции на партиите - както на управляващите, така и на опозицията.

ГЕРБ и БСП към момента продължават да са водещи в електоралните предпочитания на избирателите, включително в столицата. И както преди няколко месеца на евроизборите ГЕРБ имат преднина пред опонентите си социалисти. Потенциал за сериозна намеса в столичната надпревара има и „Демократична България", спечелила половината от гласовете си в евровота именно в София. Нови играчи с повече гражданска претенция, както и нови политически субекти също имат възможност да повлияят изхода от изборите в София - ако не по друг начин, то поне като фрагментират вота и затруднят основните претенденти в реализирането на по-категорична победа. Подобна тенденция е налице и в други части на страната. Ако трябва да обобщим, на този етап е ясно, че в сравнение с 2015 г. местните избори в края на октомври ще са значително по-сериозно предизвикателство и за управляващи, и за опозиция. Не само заради колебанията в общественото доверие към ГЕРБ и БСП, а и заради заявките на нови играчи.

- Някои анализатори дори прогнозираха, че при балотаж кандидатът на ГЕРБ, който най-вероятно ще е отново Йорданка Фандъкова, ще загуби. Така ли е?

- Не знам дали цитирате анализатори с отговорно отношение към данни от социологически проучвания (т.е., които провеждат изследвания и оповестяват тезите си въз основа на данни), или анализатори, които нямат нито професионален, нито морален ангажимент към собствените си прогнози.

Повече от 20 години „Алфа Рисърч" носи отговорност за собствените си анализи и на този етап те ни позволяват да заключим следното: въпреки одобрението за редица направени неща в столицата (обновяване на публичния транспорт, икономически, образователни и възможности за култура и др.), налице е и ръст в критиката към работата на местните власти по въпроси като трафика, паркирането, чистотата на града, на въздуха, качеството на реализираните мащабни ремонти.

Отговорността за проблемите в тези направления се приписва до голяма степен на ГЕРБ и на кмета Йорданка Фандъкова. В този смисъл много вероятно е да се стигне до балотаж в София, но настоящият кмет запазва шансове за успех срещу всеки от публично коментираните опоненти. Преди малко ме попитахте за Мая Манолова - да, балотаж Фандъкова - Манолова би бил един от най-оспорваните.

Факт е обаче, че всички обявени до момента кандидати за кметския пост в столицата не разполагат с потенциал за самостоятелна победа и са изправени пред предизвикателството да консолидират анти-ГЕРБ гласовете. Задача, с която всички, включително ползващата се с високо обществено доверие като омбудсман, но обременена с БСП-биографията си Манолова, все още не могат да се похвалят.

В София продължават да доминират десноориентираните избиратели и те все още не са показали, че са готови на такъв политически компромис.

- Изобщо възможно ли е друго управление в столицата, а и не само, тоест рухване на статуквото?

- Ако въпросът е дали е възможно ляво управление на столицата - шансовете за подобна трансформация в тези местни избори са малки. Общото между всички управления на София през последните 30 години е, че са десни, нито едно не е било доминирано от левицата. В края на тази година е възможно сформиране на по-фрагментиран общински съвет, който ще се нуждае от по-широко политическо сътрудничество и консенсус за вземане на решения. Всяка от останалите над 260 общини в страната също има специфики, които повлияват посоката на местното управление след изборите.

Съвсем отделен въпрос е статуквото. Ако под статукво разбираме управляващата ГЕРБ и нейните коалиционни партньори, за негово рухване можем да говорим при категорична и масова загуба на позиции в мнозинството общини. Ако такава тенденция е налице, тя трябва да проличава и в подкрепата за партиите на национално равнище.

Новият политически сезон започва с няколко заявки за нови политически играчи и един от интересните изследователски въпроси е ще успее ли някой от тях да се позиционира като консолидираща алтернатива.

- Десницата също обяви общ кандидат за кмет на София -възможен ли е неин пробив, или не? Или пък на гражданския кандидат в лицето на Борис Бонев, който също е в разгара на кампанията си?

Обединението „Демократична България" има сериозни шансове за добър резултат в пропорционалния вот и значимо присъствие в общинския съвет в София. Що се отнася до кметската надпревара, кандидатът им влиза в нея с предимството на безспорен професионалист, но с някои политически дефицити. Той все още е по-слабо познат на избирателите в столицата и това би било препятствие в мажоритарната кметска надпревара.

Кандидатът на „Спаси София" е изправен пред аналогичен проблем: въпреки активността си не е достатъчно разпознаваем сред избирателите. За момента му липсва и ресурсът на пропорционалния вот (от какъвто вероятно ще бъде подпомогнат кандидатът на ^Демократична България").

- Очаквате ли големи изненади не само в София, но и в страната - в Пловдив, Варна, Русе, Хасково, Добрич, където като че ли ГЕРБ отбелязва отстъпление и отслабени позиции?

- Като обща тенденция за ГЕРБ ще е трудно да удържи позициите си в мащаба от местните избори през 2015 г. заради натрупано на доста места недоволство от зависимостите между местни бизнес и политически кръгове. В този смисъл загубата на позиции в някои общини не би била изненада. Същевременно от управляващата партия са доста активни в усилията да покажат, че разбират очакванията за промени: целият процес по избора на кандидатите излъчва точно това послание. Така че кое би било изненада - например в един Добрич - това, че ГЕРБ биха загубили, каквато тенденция се очерта при евровота, или това, че биха спечелили въпреки тази тенденция?

- А БСП стабилизира ли позициите си, след като Корнелия Нинова остана на лидерския пост? Или обратното - може ли да е истинска опозиция, за каквато се обявява?

- БСП все още е твърде далеч от силната опозиция, за каквато се обявява. Въпреки че силният пожар сред социалистите изглежда потушен, въглените на вътрешнопартийните конфликти продължават да тлеят. Отделно левицата все още не успява да представи пред избирателите нито убедителни послания, нито ползващи се с доверие представители.