Назад

Младеж спря трамвай без ватман

30.08.2019 г., с. 10

 

Тръгнал по инерция, докато водачът си купувал закуска

Младеж спря трамвай без ватман

Мануел: Не се чувствам герой, направих това, което трябваше

 

20-годишен младеж спаси пътниците в трамвай, тръгнал по инерция без ватман в него.

Инцидентът се случил във вторник на ул. „Граф Игнатиев“ в посока от пл. „Славейков“ към пл. „Гарибалди“ в София. Тогава Мануел Георгиев, който чакал на спирка, с учудване забелязал, че трамвай по линия №12 се движи назад по релсите. Приближил се и в миг забелязал, че в кабината ватман няма.

Реакция

Мануел веднага реагирал и скочил в трамвая в движение. „Ударих един спринт и скочих в трамвая. В кабината не знаех какво точно да правя, но натиснах произволно един-два педала и трамваят спря“, разказа Мануел пред 6ТВ. Почти веднага след това се появила ватманката със закуска в ръка. Пред Мануел тя обяснила, че спряла трамвая и отишла да си вземе закуска. „Тръгна да се оправдава, че била задействала спирачката и не знаела как така е тръгнал“, добави младежът.

Грешка

От ватманката, оставила без надзор превозното средство, ще бъдат поискани писмени обяснения, заявиха от „Столичен електротранспорт“. Жената устно е обяснила пред началниците си, че оставила трамвая, защото й прилошало и решила, че й пада кръвната захар. „Става въпрос за човешка грешка. Нашето предположение е, че трамваят не е бил приведен във всички системи за паркиране и напускане на работното място на водача. Превозното средство е проверено преди излизане от депо и всичко с него е било наред“, коментира началникът на трамвайното депо „Банишора“ Пламен Петров.

Заради бързата намеса на Мануел Георгиев не се стигнало до инцидент с пешеходци или с пътниците в мотрисите. „Хората ме поздравяваха, благодаряха ми, а бабите ми изпращаха въздушни целувки. Не се чувствам герой. Направих това, което трябваше“, разказа Мануел.