Назад

Местят маратона на жълтите павета

Зам.-кметът Чобанов: „Искаме да покажем колко обичаме града"

Чакат се 5000 на старта

По ново трасе ще мине Софийският маратон тази година. Стартът и финалът на надпреварата на 13 септември ще са пред Националната художествена галерия, а маршрутът минава през площад „Александър Батенберг", Лъвов мост, булевардите „Дондуков" и „Владимир Вазов", като обиколката стига до изхода на София в близост до летището.

  „Състезанието вече има ярък международен характер и с него искаме да дадем пример колко обичаме нашия град - заяви зам.-кметът Тодор Чобанов. - Новото трасе преминава през много символични за столицата места и това го рекламира като част от бързо развиващия се туризъм, особено сред младите."

Трасето е подготвяно и изчислявано над година, а сертификатът му е получен след инспекция от светилото -французина Жан Мари Грао. Участниците на класическата дистанция ще трябва да направят само по две обиколки, а организаторите прогнозират рекордни резултати.

На старта се очакват близо 5000 атлети от над 50 страни, като сред елитните бегачи ще са участници от Етиопия, Кения и Мароко. Домакините пък са приготвили награден фонд от 63 000 лева, който е обвързан не само с предното класиране, но и с резултатите.

А 10 от редовните участници в родните серии в маратона ще имат шанса да се включат в разпределението на допълнителния джакпот от 20 000 лв.