Назад

Масово горят кабели, за да извадят метала от тях

17.12.2019 г., стр.4-5

Инспектори съставиха 47 акта на нарушители

Спасиха 13 000 гуми от печките

Валери Роев, София Симеонова

12 650 стари автомобилни гуми са събрани от улиците на София и откарани за оползотворяване в депо от началото на годината.

За да се предотврати попадането на гумите в печките за битово отопление и горенето им на открито, което трови въздуха, бяха създадени 30 временни пункта за складиране. В тях столичани могат да оставят старите си гуми денонощно. Оттам те регулярно се извозват към депо „Враждебна“, където лицензирана фирма ги оползотворява. Кампанията се прави обикновено пролет и есен, когато хората сменят зимните с летните си гуми и обратно. Адресите на временните площадки могат да бъдат намерени на страницата на общината и на Столичния инспекторат. Освен в тях гражданите могат да оставят старите си гуми и в автосервизите, които са длъжни да им ги приемат при смяната с нови. В София има и три постоянни, лицензирани площадки, които притежават лиценз да събират гуми.

Глоби

Откакто е започнала кампанията, няма много случаи на горене на гуми на открито. Често обаче се горят кабели, за да се извади металът от тях, при което се изпуска вреден пушек във въздуха. От началото на годината инспекторите са съставили 47 акта за горене на отпадъци, като размерът на санкцията зависи от нарушението. За физическо лице е от 100 до 5000 лева, а за юридическо може да стигне и до 20 000 лева. За по-маловажни нарушения се предвижда глоба с фиш, който е за 50 лева. От началото на годината са наложени 15 такива глоби, освен 47-те акта.

Проверка

При проверка с полиция във Виетнамските общежития преди седмица бяха съставени актове на девет домакинства, които нерегламентирано горели стари мебели в печките си. Става въпрос за дивани и маси с лаково покритие, които също изпускат отрови във въздуха. Изненадващо обаче се оказа, че повечето жители на Виетнамските общежития вече се топлят на ток, разказаха от инспектората пред „Телеграф“

Дрехи

От Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба пък съобщиха, че общо 1600 тона стари дрехи и обувки са събрани в специално поставени за целта контейнери, като по този начин е предотвратено попадането на парцалите в кофите за боклук, а оттам и в печките.

В София контейнерите са 100, а в други градове на страната - общо 74. На база сключени договори с общини има такива съдове в Стара Загора, Бургас, Костинброд, Шумен, Добрич, Аксаково, Белослав, Поморие и Велико Търново. Контейнери има и в една от веригите за стоки втора употреба.

Изхвърлените дрехи и обувки в тези съдове първоначално минават през подготовка за повторна употреба. Всяка от дрехите се сортира ръчно и се преглежда на два етапа, за да се прецени дали би могла да се използва повторно и къде. Негодните дрехи се предават за рециклиране, като памучни парцали за индустрията, производство на нови нишки или изолационни материали. Само малък процент от тях се депонира.

Предложение на депутат: Данъкът наполовина, ако колата е на газ

Размерът на данъка върху автомобилите ще бъде намален наполовина, ако се инсталира автоматична газова уредба. Тази идея предлага Искрен Веселинов от Обединени патриоти. Предвижда се чрез по-ниски налози да се стимулира промяната на използваното гориво. Освен това цената на газта е значително по-ниска от тази за бензина и дизела. Така собствениците на старите автомобили, които нямат възможност да се сдобият с нови, които са по-екологични, да опазват околната среда. Според Веселинов това е единственият начин старият автомобил да стане по-екологичен.

Предложението ще бъде обсъдено с депутати и новите текстове, които ще се впишат в Закона за местните данъци и такси ще бъдат предложени за гласуване.

В момента автомобилите с газови уредби, които са преминали периодичен технически преглед към ноември, са 397 466 броя, сочат данните на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация Това са около 12% от автомобилите в страната.