Назад

Кристиан Кръстев – иподяконът на транспорта

10.12.2019 г., стр. 32

Кристиан Кръстев, който беше министър на транспорта в служебното правителство на Марин Райков (март 2013-май 2013 г.) поема транспортния ресор в Столичната община. Той е един от общо деветимата заместници на Йорданка Фандъкова. На този пост последно беше Дончо Барбалов, който го съвместяваше с ресор „Финанси" след оставката на Евгени Крусев.

Той е на 43, но вече има завидна биография. В нея няма политически протекции. Кръстев не се е изкушил да пристане на  някоя партия, разчита на професионализма и на харизмата си. Знае, че може бързо да спечели доверие с увереност, самочувствие и дистанцираност. Реагира бързо, не допуска фамилиарност и навлизане в личното му пространство. Не обича ласкателите, умее да парира, без да оскърбява и обижда. Обича предизвикателствата, без да е рисков играч.

През 2013 г., когато пое транспортното министерство, се очакваше да стабилизира БДЖ. Компанията и до днес е в същото окаяно състояние въпреки амбициите на няколко министри след Кристиан. Със сигурност, обаче мястото на заместник-кмет по транспорта в столичната община е далеч по-отговорно и рисково.

Последният титуляр на този пост - Евгени Крусев, е доказателство за твърдението. Крусев е подсъдим заради промени в условията на обществената поръчка за ремонта на ул. „Граф Игнатиев" - по негово настояване са заменяни материали за виброизолация на трамвайните релси. От Кристиан Кръстев се очаква да реорганизира транспортната схема в София и да направи придвижването на столичани и гости на града бързо, удобно и приятно. Негова е и грижата да реши проблема със синята и зелена зона, които се оказват недостатъчно за огромния брой автомобили. Осигуряването на довеждащ транспор до метрото също е грижа на ресорния зам.-кмет. Това са само част от бъдещите предизвикателства пред Кристиан Кръстев, който се очаква след Нова година да влезе в екипа на кмета Йорданка Фандъкова.

Кръстев е роден в Ямбол, но професионалната му кариера отдавна го е откъснала от града. Съгражданите му обаче знаят кой е. В Ямбол познават отлично и сестра му - Таня Димитрова, която бе областен управител от август 2009 г. до май 2013 г. С решение на Министерски съвет Димитрова бе изпратена на посланически пост в Хърватия, в  момента продължава да е на дипломатически пост.

Кристиан Кръстев зодия рак, е роден в Ямбол на 9 юли 1976 г., завършил е математическата гимназия. След това следва „Икономика на индустрията" в УНСС. Придобива магистърска степен по „Международни икономически отношения", както и допълнителна специализация по „право" в същия университет. Доктор е по икономика от тази година.

Професионалната му кариера в транспорта започва през 2003 г. Тогава е приет на работа в в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, където най-напред е младши експерт, а впоследствие става шеф на дирекция „Корпоративно преструктуриране и капиталови пазари".

През това време е и председател на Съвета на директорите  на „Летище Бургас", след това 6 години е изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „Уиз Еър България еърлайнс". Председател е на Съвета на директорите на „Пристанище Варна", където е бил от декември 2009 до март 2013 г., а от 2012 г. до 2017 г. (с прекъсване от 6 месеца) е бил управител на „Флайинг Карго България". От 2013 г. досега е член на Съвета на директорите на високотехнологичната компания „Биодит". Вече е подал заявление за освобождаване от поста.

Любопитна подробност около Кристиан Кръстев е постригването му за иподякон. Това става в деня, в който целият свят празнува 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Западно и средноевропейският владика Антоний извършва ритуала с Кристиан в храма „Св. Цар Борис Покръстител" в Берлин.

Самият Кристиан подчертава, че това не го прави духовник и обяснява, че да си иподякон означава да помагаш на богослужението като свещоносец, четец и пр. За последен път Кръстев се е включил в литургия на връх именния си ден -Кръстовден.

Казва, че има дефицит на свободно време, но за да поддържа добра форма успява да избяга до фитнеса, тенис корта и йога-студиото. Риболовът е друга страст на Кристиан, за която обаче билета и мерака не са достатъчни. Музиката е добър фон за работата му, а любимият му съвременен композитор е Людовико Ейнауди. Страстен почитател е на изкуството на шотландския художник Джак Веттриано.

Последният, но не по важност скрит коз на Кристиан е, че все още е ерген.

Обича да пътува

Пътуването е една от страстите на Кристиан Кръстев. Вълнуват го Стара Европа и мистиката на Близкия изток. От профила му във фейсбук става ясно, че само преди месец е бил в Йордания и очаквано е впечатлен от древният град Петра и пустинята Вади Рум. След Нова година пътуванията ще бъдат временно спрени. Докато нещата в столичния транспорт бъдат вкарани в порядък...

ЗА НЕГО

"Секторът е сред приоритетите ни"

"Приоритет на Столичната община е по-удобен и бърз градски транспорт, който да става по-привлекателен и предпочитан от гражданите на София. За целта създавам Направление „Транспорт и градска мобилност". Да направим градския транспорт по-привлекателен е и една от мерките за подобряване на качеството на въздуха."

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА, КМЕТ НА СОФИЯ:

 

"Ще се справи с предизвикателството"

"Смятам, че ще се справи с новото предизвикателство. Той се справи много добре, когато беше министър на транспорта. Тогава имахме проблеми с Турция и именно Кристиан Кръстев води преговорите от българска страна с тогавашния министър на транспорта на Турция Бинали Йълдъръм."

ЙОРДАН АРАБАДЖИЕВ, ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА СЪЮЗА НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ:

 

"Добре се разбирахме с него.След като го назначиха за служебен министър, веднага покани хората от бранша. Изслуша ни, но реално нямаше време да се случат   нещата, които ние искахме като промяна. Добре се разбирахме с него за краткото време, в което беше министър на транспорта. Имаме добри спомени от него."

ГАЛЯ ТОПАЛОВА, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА АВТОБУСНИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ В БЪЛГАРИЯ