Назад

Кредитният рейтинг на София най-висок от балканските столици

05.12.2019 г., стр. 4

Борисов:"Подарявам го на критиците ни. Когато те постигнат такива резултати, ще им слушам критичните бележки по-внимателно"

Международната рей-тингова агенция S&P Global Ratings повиши дългосрочния кредитен рейтинг на София от ВВВ- на ВВВ с положителна перспектива. Така София от вчера вече е с най-високия кредитен рейтинг от всички столици на Балканите, съобщиха от Столичната община.

Темата коментира в сряда и премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на кабинета.

„Това са най-добрите отговори на световната кредитна агенция, която оценява градовете. И от днес (вчера - б.а.) София има най-високия кредитен рейтинг сред всички столици на Балканите. Това им го подарявам на нашите критици. Когато те постигнат такива резултати - правителство и държава да имат най-високия кредитен рейтинг на Балканите, а и с Русия, Турция, Унгария и т.н., а столицата ни да е на първо място сред всички останали, тогава още по-внимателно ще им слушам критичните бележки, но тогава!“, заяви Борисов.

Преди няколко дни S&P Global Ratings! повиши и кредитния рейтинг на страната.

Според анализаторите на международната рей-тингова агенция след преминалите местни избори в управлението на София има приемственост, която ще осигури понататъшната финансова стабилност и поддържаната висока ликвидност. Очакванията са Столичната община да продължи да осигурява високо ниво на собствени приходи, както досега.

София се присъедини към градовете с инвестиционни рейтинги през декември 2017 г. Според правилата на S&P Global Ratings столицата не може да има по-висока оценка от тази на държавата.