Назад

Коледно къпят София заради мръсния въздух

19.12.2019 г., стр. 8

Столични улици се мият през декември. Причината кметът на София Йорданка Фандъкова да разпореди миенето дни преди Коледа е меката зима, която позволява подобни дейности, и замърсяването на въздуха.

С маркуч се миха вчера улиците „Филип Аврамов“, „Житница“, „Божурище“ и „Крум Стоянов“, както и булевардите „Вардар“ и „Симеоновско шосе“. Миенето ще продължи и днес.

„Миенето е само в часовете с положителни температури, когато няма опасност от замръзване. Това е една от мерките за подобряване на качеството на въздуха“, написа във фейсбук Фандъкова.

Заради мръсния въздух вчера общината отново пусна безплатно буферните паркинги. Най-голям интерес имаше към тези на станциите „Бели Дунав“, националния стадион и бул. „Джеймс Баучер“. „Отчитаме с 15-20% по-голяма запълняемост. Толкова беше и миналата седмица, когато отново имаше ден, в който паркингите работеха безплатно“, обясни шефката на Центъра за градска мобилност Румяна Милова. Единствено на буферния паркинг на бул. „Цариградско шосе“ няма увеличение на ползването. Според ЦГМ причината са предстоящите празници и по-малкото коли, влизащи в София.

4 камиона с отпадъци - стара дограма, дивани и фотьойли, оставени около Виетнамските общежития извозиха от район „Красна поляна", за да предотвратят нерегламентираното им изгаряне. Така за последните няколко дни оттам са извозени общо 8 камиона с отпадъци. Днес се очаква да бъдат натоварени още два.