Назад

Къщата на Яворов става атракция

Организират театрални постановки и изложби в двора

Общината я обновява по програма за туристически обекти

Валери Роев

Къщата на Пейо Яворов в центъра на София ще става туристическа атракция.

Столичната община откупи сградата на ул. „Г. С. Раковски“ на търг в края на септември, след като тя бе пусната за публична продан от частен съдебен изпълнител. Сега от кметството планират нейната реставрация и популяризиране, като ще кандидатстват за финансиране по процедурата „Развитие на туристическите атракции“ на европейската програма „Региони в растеж“.

Средище

След реновирането на сградата Националният литературен музей, който и досега се помещава в къщата на Яворов, ще запази музейната експозиция на поета. В сградата и дворното пространство ще се организират изложби, поетични рецитали, театрални постановки, литературни вечери, срещи и дискусии. Ще се реализират и прояви,свързани с Европейските дни на наследството. Ще бъдат чествани бележити дати, свързани с историята на българската литература, ще се даде възможност за осъществяването на културно-образователни програми за деца и ученици чрез партньорска мрежа с организации, работещи в сферата на литературата, писателски сдружения, преводачески организации, ПЕН клубове, библиотеки и културни оператори, работещи в София. Това се посочва в доклад за бъдещето на сградата на заместник-кмета по културата доц. Тодор Чобанов, който ще бъде разгледан на днешната сесия на Столичния общински съвет.

Средства

Безвъзмездната финансова подкрепа по процедурата „Развитие на туристическите атракции“ може да достигне 50% от стойността на проекта, става ясно от доклада. Все още обаче не се знае колко точно ще струва обновяването на знаковата къща в центъра на София. Общината плати за откупуването й 1,285 млн. лв. Площта й е почти 400 кв. метра.

Пейо Яворов е живял в къщата с любимата си Лора малко повече от година. Именно между нейните стени избухва фаталният скандал между двамата, при който в пристъп на ревност Лора се самоубива, прострелвайки се с пистолет. Самият Яворов също посяга на живота си, при което губи почти изцяло зрението си, но оцелява. По-късно прави втори опит за самоубийство, който е успешен.