Назад

ГЕРБ внася закон срещу горенето на отпадъци

10.12.2019 г., стр. 6

Народни представители от ГЕРБ ще внесат днес искане за закон, свързан със санкции срещу горенето на отпадъците. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова вчера и отчете, че в последните дни има значителни превишение на фини прахови частици във въздуха.

„Ясно е, че не трафикът е виновен за тях, а отоплението с твърдо битово гориво и горенето на отпадъците", каза Фандъкова и отбеляза, че проблемът с горенето е голям в

райони като „Красна поляна". „Това е голям бич за хората там, затова поисках и в последните месеци се работеше в Народното събрание да приемат инкриминирането на горенето на отпадъци, защото само за последната седмица са направени над 60 проверки за горене на отпадъци на открито, съставени са над 20 акта, но сами по себе си те не вършат никаква работа", изтъкна Фандъкова.

Вчера столицата за пореден ден осъмна в мъгла с мръсен въздух. Нивата на фини прахови части ди във въздуха бяха над нормите, като превишението бе от два до близо 20 пъти, показаха данните на сайта airsofia.info, поддържан от гражданско сдружение. По данни на Столична община обаче показанията на станциите за измерване на чистотата на въздуха към 7 ч. сутринта са били под 50 микро-грама, с изключение на станцията в "Младост", където тези стойности са по-високи. Това каза пред БНТ Порита Радева, председател на комисията по околна среда в общинския съвет.

От кметството призоваха гражданите днес да не използват личните си коли, а градския транспорт. Също така приканиха домакинствата, използващи твърдо гориво за отопление, да преминат към алтернативно отопление.