Назад

ГЕРБ със закон срещу горенето на отпадъци

10.12.2019 г., стр. 2

КМЕТЪТ НА СОФИЯ ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА ПОИСКА ПРОМЕНИ ЗАРАДИ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ

Засиленият трафик не е проблемът 

Искане за закон, свързан със санкции срещу горенето на отпадъци, ще внесат днес в парламента група народни представители от ГЕРБ.

Това съобщи вчера д кметът на София Йорданка Фандъкова, а поводът е замърсеният въздух   в столицата.

„Заедно с инициативния комитет в „Красна поляна" поискахме тази промяна в закона и група народни представители от ГЕРБ ще внесат искането ми, за да може да има по-сериозни, по-строги санкции, така че да не може да се горят отпадъци и това да стане престъпление", уточни градоначалникът.

По думите й в последните дни има значителни превишения в замърсяването на въздуха, а най-големите са били в неделя вечерта. Причината обаче не е засиленият трафик, а отоплението на твърдо битово гориво и горенето на отпадъци.

„Горенето на отпадъци е голям проблем в някои райони на София, сред които „Красна поляна". Това е голям бич за хората там, затова поисках и в последните месеци се работеше в Народното  събрание да приемат инкриминирането на горенето на отпадъци, защото само за последната седмица са направени над 60 проверки за горене на отпадъци на открито, съставени са над 20 акта, но сами по себе си те не вършат никаква работа", уточни столичният кмет.